Αρχική Νέα Τοπικά Διπλή ανακοίνωση για τη μελέτη του Κήπου και επιστολή στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων...

Διπλή ανακοίνωση για τη μελέτη του Κήπου και επιστολή στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων από το Δήμαρχο

276

Με μια σφοδρή ανακοίνωση του Δήμου Χίου κατά του τοπικού οργάνου των αρχιτεκτόνων και αναδίπλωση στη συνέχεια του Δημάρχου Χίου για το δελτίο τύπου, τέθηκε το θέμα της πορείας της ανάπλασης του δημοτικού κήπου.
Το αρχικό δελτίο τύπου αναφέρεται στο τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και καταλήγει
«Εν κατακλείδι, η ανάπλαση του κήπου και της γύρω περιοχής που κάποιοι θέλουν να είναι «όνειρο πολύ μακρινό» είναι γιατί βάζουν αυτό που νομίζουν για προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ».
Η αναφορά για «προσωπικό συμφέρον» φαίνεται πως έφερε έντονες αντιδράσεις στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, στον οποίο και απαντά με σχετικό δελτίο τύπου- επιστολή ο Δήμαρχος Χίου.0
Συγκεκριμένα με επιστολή του προς τα μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο Μανώλης Βουρνούς, δηλώνει ότι δεν ήταν γνώστης του αρχικού δελτίου και πως θεωρεί «… απολύτως λάθος την αναφορά σε προσωπικά συμφέροντα για τα μέλη του».
Μάλιστα δεσμεύεται να «ελέγξω τη διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε αυτό το Δελτίο Τύπου», και δηλώνει έτοιμος να δώσει εξηγήσεις στη γενική Συνέλευση του Συλλόγου που είναι και μέλος!
Επί της ουσίας πάντως του θέματος αυτό που αναφέρει ο Δήμος Χίου είναι ότι το επόμενο διάστημα η μελέτη αφού «…απορρίφθηκε μετά από αλλεπάλληλες εξετάσεις για έναν ολόκληρο χρόνο από το Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής Χίου και θα υποβληθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου».
Αναλυτικά τα δελτία τύπου
22/11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα τόσο επωφελές για την κοινωνία της Χίου έργο μπλοκάρεται από το Τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ)
Το ΣΑ της ΠΕ Χίου γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την μελέτη που έγινε στο πλαίσιο των έργων της ΒΑΑ, έπειτα από ένα χρόνο κωλυσιεργίας και αναβολών. Η μελέτη θα υποβληθεί όπως προβλέπει ο νόμος στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Βορείου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι τα ΣΑ έχουν το δικαίωμα να γνωμοδοτήσουν θετικά ή αρνητικά ως προς την κάθε μελέτη αλλά σε καμία περίπτωση να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν (Λειτουργία Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής – αρμοδιότητες ΣΑ (νόμος: ΣΑ-Ν 4030/11)).
Ο Δήμος Χίου και η Τεχνική υπηρεσία έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και προβλεπόμενο σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς το ΣΑ της ΠΕ Χίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η μελέτη για τον κήπο εγκρίθηκε από τα δυο κορυφαία επιστημονικά συμβούλια της χώρας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) , τα οποία έλαβαν υπόψη τους τις αρνητικές εισηγήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και παρόλα αυτά ενέκριναν την μελέτη ΟΜΟΦΩΝΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την μεγάλη απόσταση του σκεπτικού των προαναφερθέντων οργάνων. Μένει να αναρωτηθούμε κατά πόσο κάποιοι έδρασαν με βάση αυτό που νομίζουν για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι με βάση αυτό που είναι το κοινό καλό.
Μην ξεχνάμε ότι τα ΣΑ σύμφωνα με τον ως άνω αναφερόμενο γενικό κανονισμό δεοντολογίας, γνωμοδοτούν με βάση την αρχιτεκτονική άποψη και λύση που επέλεξε ο μελετητής. Η οποία κριτική ασκείται, δεν αφορά την εξεύρεση «βέλτιστων» λύσεων αλλά την πληρότητα και την συνέπεια της μελέτης ως προς την αρχιτεκτονική άποψη που επιλέγεται σε σχέση με την λειτουργία και την ένταξη στο ευρύτερο περιβάλλον με στόχους: την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των χρηστών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, τα ΣΑ δεν ασκούν αρχιτεκτονική και δεν επιτρέπεται στα μέλη τους να διορθώνουν τα σχέδια των μελετητών ούτε να κάνουν μονοσήμαντες υποδείξεις που θα κατευθύνουν την υπό διόρθωση μελέτη.
Από την πλευρά του Δήμου Χίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του, η διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους είναι διαρκής ώστε το έργο να μεγιστοποιήσει τη θετική του επίδραση στη ζωή του δημότη και του επισκέπτη.
Εν κατακλείδι, η ανάπλαση του κήπου και της γύρω περιοχής που κάποιοι θέλουν να είναι «όνειρο πολύ μακρινό» είναι γιατί βάζουν αυτό που νομίζουν για προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.

23/11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
πριν λίγο ενημερώθηκα για το ακριβές λεκτικό του δελτίου τύπου του Δήμου Χίου για την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Μπορεί να διαφωνώ με την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ωστόσο, θεωρώ απολύτως λάθος την αναφορά σε προσωπικά συμφέροντα για τα μέλη του. Δεν έχω τέτοια άποψη, δεν με εκφράζει καθόλου, έχοντας την πολιτική ευθύνη λειτουργίας του γραφείου ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους στους οποίους αναφέρεται και δεσμεύομαι ότι θα ελέγξω τη διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε αυτό το Δελτίο Τύπου.
Είμαι έτοιμος να βρεθώ σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ή στο Διοικητικό του Συμβούλιο για να εκθέσω και ενώπιον των συναδέλφων αυτές τις απόψεις.

Με εκτίμηση,
Μανώλης Βουρνούς

23/11
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μελέτη για την περιοχή του Δημοτικού Κήπου που έγινε στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχει εγκριθεί από δύο κορυφαία επιστημονικά συμβούλια της χώρας, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Και τα δύο έλαβαν υπόψη τους τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλά και την αρνητική εισήγηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου και ενέκριναν την μελέτη, με επιμέρους παρατηρήσεις. Η μελέτη απορρίφθηκε μετά από αλλεπάλληλες εξετάσεις για έναν ολόκληρο χρόνο από το Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής Χίου και θα υποβληθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου.
Ερωτηματικά δημιουργούνται από την μεγάλη απόσταση του σκεπτικού του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Χίου από την εγκύκλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) η οποία διέπει τη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, αλλά και την τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε δύο μείζονα επιστημονικά συμβούλια της χώρας και στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Χίου.
Η διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους είναι διαρκής από την πλευρά της αντίστοιχης υπηρεσίας ώστε το έργο να μεγιστοποιήσει τη θετική του επίδραση στη ζωή του δημότη και του επισκέπτη.