Αρχική Νέα Τοπικά Διψά το Λιθί – επισπεύδει η ΔΕΥΑΧ μετά τη δημοσιοποίηση από το...

Διψά το Λιθί – επισπεύδει η ΔΕΥΑΧ μετά τη δημοσιοποίηση από το Τοπικό Συμβούλιο

56

Την άμεση επίλυση του υδρευτικού προβλήματος που ταλανίζει το χωριό και τον παραλιακό του οικισμό, επισημαίνει με επιστολή του το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Λιθίου στα Mαστιχοχώρια της Χίου.
Σύμφωνα με το δελτίο, από τον Ιανουάριο όπου διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητα του νερού λόγω υψηλών χλωριούχων, οι 450 περίπου μόνιμοι κάτοικοι στο Λιθί κατέφυγαν στην αγορά εμφιαλωμένου νερού.

Μετά η δημοσιοποίηση του προβλήματος η ΔΕΥΑΝΧ τελικά αντέδρασε και την Πέμπτη, 17/6, όπως ενημερώνει η Τοπική Κοινότητα, «…βάλαν προσωρινά πόσιμο νερού σε ένα δίτονο για μια εβδομάδα με 10 ημέρες».
Παράλληλα αναμένεται εργολάβος της εταιρείας για την κατασκευή οικίσκου όπου θα τοποθετηθεί η δίτονη δεξαμενή καθώς και η μονάδα αφαλάτωσης που θα μπορεί να παράγει έως 500 λίτρα νερό την ώρα.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή η Κοινότητα είχε κάνει πρόταση να τοποθετηθούν μηχανήματα αντίστροφης ώσμωσης, που όμως παρά την αρχική θετική στάση της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης νήσου Χίου, εντούτοις παρέμεινε το πρόβλημα.

Από το τοπικό συμβούλιο είχε απορριφθεί η αρχική λύση που πρότεινε η ΔΕΥΑΝΧ, να φέρει στο χωριό μια 5τονη πλαστική δεξαμενή όπου ανά τακτικά χρονικά διαστήματα θα τη γέμιζε βυτιοφόρο της εταιρείας.

Ενημερωτικά, σύμφωνα με το Τοπικό Συμβούλιο:
«Η κοινότητα Λιθίου υδρεύεται κυρίως από τη Γεώτρηση Κοντυλόπου και το Φράγμα Αγίου Γεωργίου (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) από δίκτυο χαλύβδινο και PVC.
Στα τέλη του Γενάρη του 2021 πήραμε στα χέρια μας την χημική ανάλυση της βρύσης UV που υπάρχει στην περιοχή “Γύρος” Λιθίου, όπου παρατηρήθηκε ότι το όριο των χλωριούχων (άλατα) ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Αμέσως γυρίζοντας από την πόλη κλείσαμε την βρύση και τοιχοκολλήθηκαν χαρτιά προκειμένου να μην έρχεται ο κόσμος και να προμηθεύεται νερό.
Αμέσως ειδοποιήσαμε την ΔΕΥΑΧ και τον Αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε.

“… Να υπενθυμίσουμε δε ότι σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου με τον κύριο Δήμαρχο τον Φλεβάρη του 2021, είχε τεθεί το θέμα της άμεσης λύσης στο ζωτικής σημασίας πρόβλημα αυτό.
Πλέον το πρόβλημα αυτό έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση, και η υπομονή των κάτοικων της κοινότητάς μας έχει τελειώσει.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο πρόβλημά μας.
Δεν γίνεται εν έτη 2021 να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση. Είμαστε και εμείς δημότες του Δήμου Χίου και θεωρούμε ότι έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους υπολοίπους δημότες Χίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο της κοινότητας Λιθίου.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Κινηματογραφική Λέσχη στο “Περιβόλι”, κάθε Τετάρτη
Επόμενο άρθροCovid: Νέες χαλαρώσεις μέτρων – Τι ανοίγει και τι αλλάζει στη διανομή των self test