Αρχική Νέα Τοπικά Δρομολογείται η επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου- σύσκεψη στο Υπ. Υποδομών

Δρομολογείται η επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου- σύσκεψη στο Υπ. Υποδομών

261

Δρομολογείται η επέκταση και αναβάθμιση του αεροδρομίου της Χίου, με πρώτο σταθμό την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας, την ερχόμενη Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Χίου, στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά και κατά αρμοδιότητα φορέα οι ενέργειες και το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να μπορέσει στη συνέχεια να εκτελεστεί το έργο εντός του παρόντος ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπως είχε ανακοινωθεί, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το αεροδρόμιο της Χίου, μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς , ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η αναγκαιότητα αναβάθμισης των χερσαίων υποδομών του αεροδρομίου.
2. Η επέκταση του υφιστάμενου αεροδιαδρόμου προς βορρά κατά 400 μέτρα εντός του clearway του αεροδρομίου και
3. η συνακόλουθη μετατόπιση τμήματος του παραλιακού δρόμου στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του αεροδρομίου προς τη θάλασσα. Η μετατόπιση αυτή είναι απαραίτητη για λόγους ασφαλείας.
Όσον αφορά τα δύο πρώτα έργα υπεύθυνο για τη μελέτη και την υλοποίησή τους θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το δε έργο της μετατόπισης του δρόμου θα αναλάβει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου συνεπικουρούμενη από το Δήμο Χίου.
Για το συντονισμό και την ορθή υλοποίηση του συνόλου των απαραίτητων διαδικασιών και εργασιών, αποφασίστηκε να υπογραφεί ειδικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου και του Υπουργείου μέσα στο προσεχές δεκαήμερο (την ερχόμενη Παρασκευή σημειώνει στο σχετικό δελτίο τύπου η Περιφέρεια Β. Αιγαίου).

Στο μνημόνιο συνεργασίας αυτό θα εξειδικεύονται ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αποφάσεων.
Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ οι μελέτες από πλευράς Περιφέρειας θα χρηματοδοτηθούν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, στο οποίο υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το αεροδρόμιο της Χίου.
«Θεωρούμε ότι είναι η πρώτη ουσιαστική και επί συγκεκριμένου πρωτοβουλία η οποία αναλαμβάνεται για το αεροδρόμιο της Χίου και είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι φορείς θα εργαστούν στον τομέα ευθύνης του ο καθένας για την ταχεία υλοποίηση αυτού του κομβικού αναπτυξιακού έργου για το μέλλον του νησιού μας», τονίζει στην γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχαηλίδης.

Η κα. Καλογήρου στη γραπτή δήλωσή της, αναφερόμενη στη σημασία της επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου της Χίου, έκανε λόγο για έργο ζωτικής σημασίας και προϋπόθεση για την ανάπτυξη στο νησί και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να εκτελεστεί το έργο.
«Εμείς ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναλαμβάνουμε την ολοκλήρωση των μελετών για το έργο μετατόπισης του παραλιακού δρόμου, τη χρηματοδότηση των οποίων ζητήσαμε από το Ειδικό Αναπτυξιακό και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης έχει ήδη ανακοινώσει τη σχετική έγκριση», σημειώνει η Περιφερειάρχης.
«Ένα σημαντικό έργο που η Χίος περιμένει εδώ και χρόνια αποκτά τον “οδικό χάρτη” υλοποίησής του στα πλαίσια του ισχύοντος Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου», σχολιάζει εξάλλου το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Χίου.
Σε σχετικό δελτίο τύπου ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης σημειώνει ότι κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι το αεροδρόμιο είναι το βασικότερο έργο πνοής για τη Χίο και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το νησί και τους κατοίκους.
Υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστούν τα έργα του αεροδρομίου (διάδρομος προσγείωσης, παραλιακός δρόμος, οδός Χρήστου), να ενταχθεί στο σχεδιασμό η επέκταση του κτηρίου αναχωρήσεων – αφίξεων επιβατών και το καθένα έργο να προχωρήσει ξεχωριστά.
Έτσι θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου, καθώς δεν βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο ωριμότητας. Ειδικά για το διάδρομο, ο οποίος αποτελεί την αποκλειστική προϋπόθεση για να προσελκύσουμε εταιρείες και διεθνή δρομολόγια, αυτός πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.
Οπως σημειώνει ο κ. Μηταράκης, «την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η συζήτηση της (ήδη αναβληθείσας) επίκαιρης ερώτησης του προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, και εκεί αναμένονται απαντήσεις από τον Υπουργό για το εάν υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει επιτέλους το αεροδρόμιο».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτογραφική έκθεση από τη ΜΕΤΑδραση, Ένας ασυνόδευτος ανήλικος από τη Συρία αποτυπώνει τη ζωή του στη Χίο
Επόμενο άρθροΕκδηλώσεις για 20 χρόνια του Κέντρου Πρόληψης- Η Χαρά της Ζωής στη Δημιουργία