Αρχική Νέα Τοπικά Δ.Σ. Δήμου Χίου: στο υπουργείο Μετανάστευσης η επιλογή χώρου για δομή- καραντίνα

Δ.Σ. Δήμου Χίου: στο υπουργείο Μετανάστευσης η επιλογή χώρου για δομή- καραντίνα

186

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επιλεγεί χώρος όπου θα βρει στέγη η δομή-καραντίνας για νεοεισερχόμενους πρόσφυγες- μετανάστες, από την Κυβέρνηση, να έχει δηλαδή την αρμοδιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης,

Με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ευθύνη της Κυβέρνησης ο συνδυασμός της πλειοψηφίας «Σύμπραξη Δημιουργίας», μαζί με το συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τη Χίο» του Μανώλη Βουρνού, ψήφισαν την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Χρειάστηκε πολύωρη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για να φτάσει η συνεδρίαση της 2ης ημέρας, σε αυτό το αποτέλεσμα.

Στο συμβούλιο κατατέθηκαν ακόμα 3 προτάσεις, όπου τα κοινά τους σημεία έχουν να κάνουν με το αυστηρά προσωρινό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η δομή- καραντίνας, να είναι διαφανή η όλη διαδικασία, να ενισχυθεί το νοσοκομείο Χίου και να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ.

Συγκεκριμένα ο συνδυασμός «Συμμαχία Αξιών» του Κώστα Τριαντάφυλλου πρότεινε να μην υπάρξει καμία νέα δομή, αλλά χρήση συγκεκριμένων κατάλληλων καλά εξοπλισμένων χώρων.

Ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά» του Γιάννη Καραβασίλη πρότεινε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών του Βορείου Αιγαίου για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.

Η πρόταση του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης, που πήρε τις ψήφους του Δικτύου Πολιτών και της Χιακής Συμπολιτείας, είναι η καραντίνα  να γίνεται σε διαμορφωμένους με επιστημονικούς όρους χώρους καραντίνας σε ξενοδοχειακή μονάδα, όπως έγινε στη Θράκη και στην Αττική.

Αναλυτικά οι θέσεις που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου:

Σύμπραξη Δημιουργίας-Σταμάτης Κάρματζης: «Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των καταστάσεων η παράταξη “Σύμπραξη Δημιουργίας” προτείνει ο χώρος του περιορισμού προσφύγων και μεταναστών λόγω της πανδημίας να έχει αυστηρά προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην παρουσιάσει μορφή δεύτερης δομής αλλά να προσφέρει την αναγκαία φροντίδα.

Η επιλογή του χώρου με διαφανείς διαδικασίες που θα συνάδει με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και λειτουργία του, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η ενέργεια αυτή να συνδεθεί με την ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου Χίου και με την αναγκαία στελέχωσή του καθώς και με την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου που να οδηγεί στο κλείσιμο του.

Αυτό εξάλλου προτρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αυτό να συνιστά μία εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας τέλεια η πρόταση έλαβε 19 ψήφους σε σύνολο 38 ψηφισάντων».

Στην πρόταση αυτή συμφώνησε η παράταξη του Μανώλη Βουρνού «Πρωτοβουλία για τη Χίο», που πρότεινε να γίνει η αναφορά στην προτροπή της Ε.Ε. για αποσυμφόρηση.

* Η πρόταση συγκέντρωσε συνολικά 18 ψήφους

Συμμαχία Αξιών – Κώστας Τριαντάφυλλος: «Εμμένει στην προηγούμενη απόφαση για καμία νέα δομή στη Χίο. Καταδικάζει την μέχρι σήμερα αδιαφανή διαδικασία.

Απαιτεί ενίσχυση νοσοκομείου. Απαιτεί την υιοθέτηση των πρακτικών και των προτύπων που έχει επιλέξει η εθνική επιτροπή, ο ΕΟΔΥ, οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αθήνα και άλλους νομούς (π.χ Αττική, Ξάνθη κλπ), κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κατάλληλων καλά εξοπλισμένων χώρων και όχι στην δημιουργία νέας δομής. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και θα προκύψουν μέσα από δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες.

Απαιτεί την ολοκληρωτική αποσυμφόρηση των νησιών και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ».

* Η πρόταση έλαβε 9 ψήφους.

Χίος Μπροστά – Γιάννης Καραβασίλης: «Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης, δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης, ΜΚΟ κλπ).
Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση “επαφών”.

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ήδη από χθες η Πολιτική Προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.
Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).
Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.

Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ.
Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί από το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής».

* Η πρόταση έλαβε 6 ψήφους.

Λαϊκή Συσπείρωση – Μάρκος Σκούφαλος: «Το Δ.Σ. Χίου θεωρεί ότι η ύπαρξη χώρου καραντίνας λόγω της πανδημίας πρέπει να έχει αυστηρώς προσωρινό χαρακτηριστικά και να μη συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ύπαρξη δεύτερης δομής στη Χίο.
Να ισχύσει ό,τι ισχύει για όλους τους Έλληνες και ξένους πολίτες που έρχονται στη χώρα και είναι απαραίτητη η καραντίνα, δηλαδή διαμόρφωση με επιστημονικούς όρους χώρου καραντίνας σε ξενοδοχειακή μονάδα, όπως έγινε στη Θράκη, Αθήνα κλπ.
Να συνδέεται αυτή η ενέργεια με την ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου Χίου με την πλήρη λειτουργία των 7 ΜΕΘ , με άμεσες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και ενίσχυση υλικών σε γάντια , μάσκες , αναπνευστήρες κλπ. Με την άμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ από τον υπερπληθυσμό και την ενίσχυση του ΚΥΤ σε Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους πρόσφυγες μετανάστες , όσο και για το προσωπικό που δουλεύει εκεί συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού αστυνομίας και λιμενικού. Τέλος να συνδέεται με την προοπτική κλεισίματος της ΒΙΑΛ».

Στην πρόταση της ΛΑ.Σ., συμφώνησε ο Μανώλης Στάθης, επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών Χίου» προσθέτοντας: «καταδικάζουμε τις αδιαφανείς διαδικασίες της Κυβέρνησης της ΝΔ». Συμφώνησε επίσης ο Δημήτρης Αντωνόγλου, επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας.

* Η πρόταση συγκέντρωσε 4 ψήφους.

///////////

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑντιπεριφερειάρχης Χίου για δομή-καραντίνας
Επόμενο άρθροΠυρκαγιά μεταξύ Αναβάτου- Αυγωνύμων