Αρχική Απόψεις Aρθρα Εδώ Χίος… Ζητείται Πρόνοια κομπλέ, της Μ. Αποστολίδη

Εδώ Χίος… Ζητείται Πρόνοια κομπλέ, της Μ. Αποστολίδη

379

Για σένα η παράφραση, Δήμε της Χίου, που θα ’πρεπε να ’σαι φορέας με τα όλα σου, αλλά δεν είσαι. ΟΕΣΠΑς σ’ έφαγε, που ’ναι τσιφούτης και οι συμβάσεις που σ’ έχουνε ριγμένο. Μόνο που εμάς, τους ωφελούμενούς σου,που ’χουμε πέσει στις βαριές αναπηρίες,μας παραπέφτουνε βαριά τα δικά σου αλισβερίσια.
Για τα ΚΔΑΠΜΕΑ, μιλώ, τη μοναδική δημόσια δομή διά βίου εκπαίδευσης ατόμων με υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα, πολλαπλές αναπηρίες στο νησί (παύλα νομό παύλα δήμο), ατόμων που δεν μπορούν και δεν έχουν πού αλλού να πάνε, αφού ξεμπερδέψουν με τα υποχρεωτικά. Για τη δική σου δομή, που αντί να τη στηρίζεις με το κατιτίς παραπάνω -τριάντα τόσες οικογένειες κρέμονται από πάνω σου -την απαξιώνεις λόγω χαμηλού μπάτζετ. Μόνο που τα παιδιά μας δεν είναι μπίζνα.
Για τα ΚΔΑΠΜΕΑ στον Κοφινά, λέω, που ετοιμάζεσαι να σουλουπώσεις κτιριακά, από μέσα κι απέξω – καιρός ήτανε, αν και μας ήρθε ντουβρουτζάς με το επείγον. Γι’ αυτά που ετοιμάζεσαι να μεταφέρεις σε κάνα μήνα, για όσο χρόνο κρατήσει το σουλούπωμα, αλλά μέχρι χτες δεν είχες κατασταλάξει πού – ήθελε μελέτη το πράμα αλλά εσύ είσαι μάλλον του ταχύρρυθμου.
Για τα παιδιά μας, λέω, που κάθε Σεπτέμβρη αναλαμβάνεις με το αζημίωτο και με τη βούλα να τα φιλοξενείς για ένα οχτάωρο πέντε μέρες τη βδομάδα, να τα φροντίζεις, να τα απασχολείς δημιουργικά και να τα μετακινείς αλλά μετά μας κάνεις νερά σε ένα απ’ όλα, μπορεί και σε δυο, γιατί τα πέντε χιλιάρικα που παίρνεις το κεφάλι δε σε φτάνουν.
Έτσι δε λες, μήνες τώρα που σου γυρεύω όλο το πακέτο για τους πελάτες εκτός πόλης και περιχώρων; Που σου ζητώ να αναλάβεις επιτέλους τη μετακίνηση και των πιο παρέκει – δική σου ευθύνη είναι και την έχεις πασάρει στις οικογένειες.Στα προβλεπόμενα είναι, ρητά και κατηγορηματικά τα γράφει το άρθρο 3 της σύμβασης για την υλοποίηση της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»,που υπογράφουμε αναμεταξύ μας κάθε χρόνο δικαίως και εντίμως – αν δεν το θυμάσαι, σου έχω τη φωτό με τα καθέκαστα.
Κι όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκεκριμένοι στο πρόγραμμά σου που έρχονται δυο φορές τη βδομάδα – δεν αντέχουν και παραπάνω οι οικογένειες με τα πήγαινε έλα – ενώ εσύ πληρώνεσαι για φουλ τάιμ.Αλλά, ξέχασα, δε φταις εσύ, φταίμε εμείς που είμαστε από χωριό, φταίει κι η δομή που είναι στην πόλη, φταίει κι η πόλη που είναι στη μέση του νησιού, φταίει και το νησί που είναι μεγάλο, φταίνε κι οι εργαζόμενοι που είναι λειψοί, φταίνε και τα μέσα που – λες ότι – δεν έχεις, ε…μεταξύ μας, φταίει κι η πελατεία που είναι λίγη κι ανηφέλετη.
Και καλά, αφού το μπάτζετ είναι χαμηλό, γιατί βάζεις τις τζίφρες σου αβέρτα; Τα ξέρουν αυτά οι από πάνω σου, υπουργοί – είναι και πολλοί, πατείς με πατώ σε γίνεται στη σύμβαση – οΕΕΤΑΑς κι ο ΕΣΠΑς; Πες από την αρχή ότι δεν μπορείς να εναρμονιστείς με μας από τα ξεχώρια, να βρούμε, βρε αδερφέ, έναν δικό μας Δήμο να μας βολεύει γεωγραφικά, να ανοίξουμε μαζί του παρτίδες και να παίρνει αυτός τα μπόνους μάιλς.
Μόνο να ξέρεις ότι όσο εσένα δε σε βγάζει το κασέ, τους άλλους – εργαζόμενους και πελάτες – μπορεί να μην τους βγαίνει η δουλειά, το κουράγιο, η ζωή τους.
Τα ρέστα μας…

Ματρώνα Αποστολίδη – Πουλιανού