Αρχική Νέα Τοπικά Εγκριση περιβαλλοντικών όρων για έργο αεροδρομίου- ευκαιρία Ν. Μηταράκη να μιλήσει για...

Εγκριση περιβαλλοντικών όρων για έργο αεροδρομίου- ευκαιρία Ν. Μηταράκη να μιλήσει για τη δική του παρέμβαση

181

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος  η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το Αεροδρόμιο της Χίου έτσι ώστε να προχωρήσει η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης- απογείωσης αλλά και να μετατοπιστεί η παραλιακή οδός για λόγους ασφαλείας πτήσεων.
Το γεγονός ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τηλεοπτικό του μάλιστα μήνυμα, αναφερόμενος εμμέσως στο δικό του ρόλο, αλλά και σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

«Σήμερα, επικοινωνώ μαζί σας για ένα θέμα ευχάριστο. Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΑΕΠΟ, η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το Αεροδρόμιο της Χίου. Απαραίτητη για την επέκταση του διαδρόμου και την μετατόπισης της παραλιακής
Τις τελευταίες εβδομάδες συνηθίσαμε να συζητάμε σχεδόν αποκλειστικά τις παράλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε αλλά εγώ σκέφτομαι και την επόμενη μέρα.
Η ολοκλήρωση της επέκτασης του αεροδρομίου της Χίου και η ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για το νησί μας. Για την οικονομική ανάπτυξη του και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η έκδοση της ΑΕΠΟ ήταν μια επίπονη διαδικασία, καθώς απαιτεί την γνωμοδότηση διαφόρων υπηρεσιών. Θα μπορούσα να αναφερθώ ενδεικτικά στην ανάγκη να επιλυθούν πολλαπλά θέματα με την Αρχαιολογία, το ΓΕΕΘΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και άλλα απρόβλεπτα, όπως η ανάγκη να κατατεθεί δήλωση πηγαδιού, η διατήρηση του οποίου κρίθηκε χρήσιμη, καθώς αυτό θα μπορεί να λειτουργεί ως εφεδρική πηγή σε περίπτωση ανάγκης πυρόσβεσης.
Παράλληλα παρακολουθούμε στενά το κομμάτι του έργου που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών, για την εκπόνηση των μελετών για τη δημοπράτηση όλων των έργων εντός του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, δηλαδή της επέκτασης του διαδρόμου και της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του αερολιμένα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον τεχνικό σύμβουλο.
Εναπόκειται στην Περιφέρεια να μετακινήσει την παραλιακή οδό και στο Δήμο να ολοκληρώσει το έργο της οδού Χρήστου. Φυσικά, θα είμαι δίπλα τους. Όπως θα είμαι δίπλα στην Περιφέρεια όταν αποφασίσει να ξεκινήσει το έργο της διάνοιξης της παράκαμψης του Αίπους, έργο πνοής για τον Βροντάδο και την Βόρεια Χίο.
Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας που έχουμε ως Κυβέρνηση θεσπίσει και ανακοινώσει. Μπορούμε και πρέπει να μένουμε σπίτι. Για εμάς, για τις οικογένειες μας, για τους συμπολίτες μας.
Σας ενημερώνω επίσης ότι, μεταφέρθηκαν ήδη εκτός Χίου, όπως είχα δεσμευτεί, όλοι οι παράνομα εισελθόντες που έφτασαν μετά την 1η Μαρτίου και συνεχίζεται παράλληλα η περαιτέρω αποσυμφόρηση του νησιού – έχουν σχεδιαστεί από τον Ιανουάριο 15,000 μετακινήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από τις μισές . Και σχεδιάζουμε και νέες δράσεις αποσυμφόρησης.
Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην ανοικτή δομή στη ΒΙΑΛ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την Ελληνική Αστυνομία προχωρήσαμε σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και δημιουργίας ειδικών υγειονομικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση κρουσμάτων.
Σας διαβεβαιώ καταβάλλουμε με υπευθυνότητα κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό των επιπτώσεων και της κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά και της μεταναστευτικής κρίσης.
Και είναι αυτοί οι δύσκολοι καιροί που μας δίνουν κίνητρο να σχεδιάσουμε και τελικά να δημιουργήσουμε την Χίο της επόμενης μέρας. Μια Χίο ανακουφισμένη από μεταναστευτικά βάρη, υγειονομικά θωρακισμένη και, πρωτίστως, μεταφορικά διασυνδεδεμένη με την υπόλοιπη Ελλάδα!
Μαζί, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρουμε!».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔικηγορικός Σύλλογος Χίου-κορονοϊός: Να λάβουν και οι δικηγόροι την αποζημίωση ειδικού σκοπού
Επόμενο άρθροτην εποχή του Κορωναίου- “ματσάκια πεντοχίλιαρα”, τραγούδι από το Γιώργη Χιώτη