Αρχική Απόψεις Aρθρα Ειρήνη για το 2019, του Ν. Ροδίτη

Ειρήνη για το 2019, του Ν. Ροδίτη

41

ΕΙΡΗΝΗ

Χρονιάρες ημέρες και επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε μια επιστολή ενός αναγνώστη μας από τη Χίο, του κυρ Μανώλη Φύσσα. Λόγια σωστά γεμάτα ανθρωπιά που μας συγκίνησαν… Διαβάστε τα:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανταγωνιστικοί σε όλα. Θέλουν πάντα το καλύτερο για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους και γίνονται διεκδικητικοί με κάθε τρόπο και μέσον. Έτσι καταναλώνουν και ψυχή και σώμα σε υψηλό βαθμό. Και στο τέλος αντί να χαρούν βιώνουν το αποκύημα και τον απόηχο μιας κούρασης βαριάς. Σαν να γυρίσανε από ένα πόλεμο και κουρασμένοι μετρούνε τα τραύματα τους και τις απώλειες τους.

Με ένα λόγο, η συμπεριφορά μας, αυτή του εξωτερικού ανταγωνισμού δεν κάνει τίποτα άλλο από το να πριμοδοτεί τον πόλεμο τον κάθε πόλεμο… και να αποδυναμώνει την ειρήνη. Βλέπουμε τα αποτελέσματα του πολέμου γύρω μας, πρόσφυγες όλων των ειδών να προσφεύγουν με κάθε θυσία και κόστος για να τον αποφύγουν. Στην πράξη κι αυτοί κουβαλούν το σπέρμα του πολέμου μαζί τους… Και το εκδηλώνουν με λογής – λογής εχθροπραξίες εκεί που φιλοξενούνται Γιατί ο πόλεμος εξαγρίωσε, εξαγριώνει κι αυτούς τούς ανθρώπους μαζί με τις προβοκατόρικες προπαγάνδες των πολεμοκάπηλων… και τους κάνει απαιτητικούς εγωιστικούς αλλά και αχάριστους… Έτσι ο πόλεμος εισέρχεται παντού σαν την γάγγραινα και σαπίζει τον κοινωνικό ιστό και τον γεμίζει ραγίσματα και ρήγματα… Κι αυτή η πολύτιμη βάση ΌΛΩΝ των αγαθών Η ΕΙΡΗΝΗ γίνεται ασταθής. Ίσα ίσα στέκει στα πόδια της, αποσκελετώνεται και τείνει να γίνει σιγά – σιγά μια σκιά… Όμως τούτες τις γιορτινές μέρες παντού φώτα λαμπερά εκδηλώσεις ψώνια χαρές και τραγούδια, κατάφωτες οι εκκλησίες για τη γιορτή της ΕΙΡΗΝΗΣ «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία»… Σε μια ζωή γεμάτη υπολογισμό, υστεροβουλία, προπαγάνδα, διαφήμιση, τρομοκρατία, δολοφονίες, εξαρτήσεις από ουσίες, ατυχήματα και δυστυχήματα, τυχερά παιχνίδια και σκληρός τζόγος παντού… Κι οι άνθρωποι κουμπωμένοι και κλειστοί απολαμβάνουμε ο καθένας τα αγαθά του μέσα στα ψηλά τείχη του εγωισμού του ατομισμού και της αυταρέσκειας μας… Χρειαζόμαστε επομένως ευχές τέτοιες που να μπορέσουν να εισχωρήσουν στην καρδιά μας λίγο λίγο για να καθαρίσουν και να ειρηνέψουν το βλέμμα μας Ευχές που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τον άνθρωπο Ευχές που δεν χρειάζονται λόγια να ειπωθούν, αλλά αγκαλιές να χωρέσουν Ευχές πάνω από τα λόγια με το στοργικό ακούμπισμα του χεριού στην πλάτη να καθησυχάζει, καθώς το χαμόγελο ανθίζει ταπεινά. Εκεί που η επίσκεψη διώχνει τη μοναξιά και δένει με τον καλό λόγο της παρηγοριάς και της αγάπης Ευχές εκεί που η ανάγκη, ο πόνος κι απελπισία χρειάζεται την συμπαράσταση και την αγάπη. Ευχές… αληθινές ευχές από την αλήθεια της καρδιάς μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ… ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!»

Του Μανώλη Φύσσα

Για την αντιγραφή Νίκος Ροδίτης, ΤΟ ΚΑΡΦΙ 29/12/2018