Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, από το Φεστιβάλ Ιωνία (7-8 Ιουλίου)

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, από το Φεστιβάλ Ιωνία (7-8 Ιουλίου)

197

Με την παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, ξεκινά το Φεστιβάλ Ιωνία 2018, από το Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού “ΙΩΝΙΑ” και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο “Ιωνία”.
Με δύο παραστάσεις στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Καστρομηνά Σάββατο και Κυριακή, 7 & 8 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ..
«Ίσως αρκετοί διερωτώνται σχετικά με το φαινομενικά ασυμβίβαστο του θεσμικού ρόλου ενός Πανεπιστημίου, όπως είναι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο “Ιωνία”, με ένα καλοκαιρινό πολιτιστικό Φεστιβάλ.
Η απάντησή μας πηγάζει από την πεποίθησή μας πως οι γνώσεις δεν βρίσκονται φυλακισμένες αποκλειστικά στα βιβλία, αλλά πετούν ελεύθερες παντού, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το τραγούδι, την Τέχνη γενικά. Ζητούμενο για όλους εμάς είναι η Παιδεία που είναι συνονθύλευμα και απαύγασμα γνώσεων, εμπειριών και αισθητικής καλλιέργειας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ιωνία.

«Ως έδρα του Φεστιβάλ «ΙΩΝΙΑ» επελέγη η Χίος. Και τούτο δεν είναι καθόλου τυχαίο», σημειώνεται στο πρόγραμμα.
«Οι λόγοι αναρίθμητοι, καθώς πρόκειται για ένα νησί που έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στο ταξίδι του, μέσα στους αιώνες. Η Χίος έδωσε στους Νεοέλληνες τον Αδαμάντιο Κοραή που υπήρξε − πέραν των άλλων − ο εφευρέτης της νεοελληνικής ταυτότητας. Αν σήμερα λεγόμαστε Έλληνες και όχι κάτι άλλο (Γραικοί, Ρωμιοί κλπ.) αυτό οφείλεται στον Αδαμάντιο Κοραή», τονίζεται.
Το Φεστιβάλ «Ιωνία» θα αφιερώνεται κάθε χρόνο σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, με πρώτο τιμώμενο πρόσωπο το σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.
Επόμενος σταθμός του Φεστιβάλ Ιωνία, το Σάββατο21 Ιουλ 2018 όπου επίσης στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Καστρομηνά θα παρουσιαστεί (στις 9.30 μ.μ.) η παράσταση «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Ιωάννα Παππά.


Συντελεστές παράστασης “Εκκλησιάζουσες”
Μετάφραση: Πολύβιος ∆ηµητρακόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Φωτισµοί: Θέµης Μερτίδης
Μουσική: εµπνευσµένη από Βυζάντιο και ∆ηµοτική Παράδοση
Σκηνικά: Γιάννης Σπανόπουλος
Κοστούµια: Έβελιν Σιούπη
Μουσική ∆ιδασκαλία: Λία Βίσσυ
Χορογραφίες: Ιβάν Σβιτάιλο
Φωτογραφίες παράστασης: Τζοάννα Βρακά
Βοηθός χορογράφου: Παλούκη Αρετή

Ερμηνεύουν
Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος / Βλέπυρος: Μελέτης Ηλίας
Γριά α΄: ∆ηµήτρης Σταρόβας / Γριά β΄: Γιώργος Κωνσταντίνου
Θεράπαινα-∆ούλα: Σοφία Μουτίδου / Άνδρας (γείτονας Χρέµη): Ιβάν Σβιτάιλο
Χρέµης: Χάρης Γρηγορόπουλος
Κορυφαίοι του Χορού: Ησαΐας Ματιάµπα, Γιάννης Κρητικός, Τάκης Βαµβακίδης
Νέος: Θανάσης Πατριαρχέας / Νέα: Βασίλης Παπαδόπουλος

Συμμετέχουν (µε αλφαβητική σειρά):
∆ερβιτσιώτης Μάριος, ∆ιακοσάββας ∆ηµήτρης, Θάνος Τιµόθεος, Καρατζιώτης Γιώργος, Κουκουράκης Γιάννης , Κρικώνης Αστέρης, Μπανταδάκης Γιώργος, Μπούγιας Μάρκος, Οικονόµου Στέφανος, Παπαδηµητρίου Βασίλης, Τσέλιος ∆ηµήτρης, Φλωράτος Γιώργος