Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν ή Λεπέν;

Εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν ή Λεπέν;

112

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Οι Γάλλοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν το αύριο της χώρας τους αλλά και της Ευρώπης. Πρόεδρος της Γαλλίας: Μακρόν ή Λεπέν; Ένα δίλημμα που σήμερα το βράδυ θα έχει απαντηθεί.
Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος και νικητής του πρώτου γύρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διατηρούσε το ευρύ προβάδισμα, καταγράφοντας μια διαφορά περίπου 20 μονάδων από την αρχηγό της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Από χτες, ένα ακόμη ερώτημα που προστέθηκε, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, είναι αν μπορεί η κυβερνοεπίθεση στα μέιλ του κόμματός του και η διαρροή εγγράφων (“κάποια από τα οποία ψευδή” όπως ανέφερε το επιτελείο του Μακρόν), που σημειώθηκε την παραμονή των εκλογών, να επηρεάσει και να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Μαρόν;

Πάντως ο αντιπρόεδρος της Λεπέν ήταν ο πρώτος που έσπευσε να αναφερθεί σε αυτές τις διαρροές. “Μαθαίνουμε πράγματα για τα οποία σιωπούν”, είπε, ενώ από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν απάντησαν πως ανάμεσα στην κανονική αλληλογραφία είχαν εισχωρήσει πολλά ψευδή στοιχεία. Παράλληλα κατηγόρησαν τη Ρωσία για συμμετοχή στην κυβερνοεπίθεση και παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, όπως έχει κατηγορηθεί το Κρεμλίνο και για τις αμερικανικές εκλογές.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τη στήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών χώρων στη Γαλλία αλλά και των Βρυξελλών και των ευρωπαίων ηγετών. Όμως αναλυτές προειδοποιούν πως η Γαλλική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη και υπάρχουν μέρη που έχουν στηρίξει μαζικά την Μαρίν Λεπέν και παρά τις εκτιμήσεις για νίκη του Μακρόν τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 21:00 και στη συνέχεια αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις.
Ο φόβος της αποχής
Οι κάλπες άνοιξαν με τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων να ανησυχούν για τον αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί μεγάλης αποχής, την οποία οι δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι θα φτάσει περίπου το 25%.  Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για την Λεπέν. Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).
Αυτές οι προεδρικές εκλογές έχουν και μερικές «πρωτιές» για την χώρα. Ετσι, είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015. Ενώ είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια που στον δεύτερο γύρο δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: tvxs.gr