Αρχική Νέα Τοπικά Ελαφρύς τραυματισμός λιμενεργάτη από το αρμίδι

Ελαφρύς τραυματισμός λιμενεργάτη από το αρμίδι

57

Ελαφρά στο κεφάλι τραυματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, 21/1, 55χρονος λιμενεργάτης, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στη βόρεια προβλήτα λιμανιού της Χίου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου “ο 55χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι από τη ρίψη του βιλάϊ του εν λόγω πλοίου και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου ”ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ” για την παροχή των πρώτων βοηθειών, απ΄ όπου και εξήλθε, καλά στην υγεία του.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου”.

Με τη βοήθεια της wikipedia να σημειώσουμε ότι στην ελληνική κοινή ναυτική γλώσσα το βιλάϊ, είναι το αρμίδι (επίσημα: ορμίδιον), το λεπτό ιδίως σχοινί με το βαρίδι που χρησιμοποιείται από τους ναυτικούς δια της έλξης του στην άρση ή καθαίρεση βαρέων αντικειμένων ή προσδένοντάς το στην άκρη των κάβων για τον ευκολότερο χειρισμό τους στη πρόσδεση των πλοίων.

Το βιλάϊ προέρχεται από το αγγλικό heaving line.
Παλιότερα, όταν οι Έλληνες ναυτικοί κατέπλεαν σε αγγλικό λιμάνι άκουγαν τους Άγγλους καβοδέτες να τους ζητάνε το αρμίδι, το heaving line. Μην γνωρίζοντας καλά αγγλικά, το άκουγαν χηβιλάι και αργότερα το απλοποίησαν περισσότερο σε βιλάϊ.