Αρχική Μαστίχα ΕΜΧ: Συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς για θέμα επιτροφής δανείων

ΕΜΧ: Συνεργασία με άλλους συνεταιρισμούς για θέμα επιτροφής δανείων

95

Συνεργασία με τις υπόλοιπες συνεταιριστικές οργανώσεις και με το συντονιστικό που έχει συσταθεί από το Νοέμβριο του 2016, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα των ανακτήσεων των συνεταιριστικών δανείων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφάσισε το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος, ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί όλης της χώρας.
Πρόκειται για παραγραφή χρεών, που στην περίπτωση της ΕΜΧ φτάνουν τα 1,4 εκατομμύρια ΕΥΡΩ, που είχαν τη δεκαετία του 1990 μετά από σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και αφορούσαν την ελάφρυνση των συνεταιρισμών από δανειοδοτήσεις που είχαν λάβει.
Στα πλαίσια όμως του ελεύθερου ανταγωνισμού ιδιώτες είχαν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και οι συγκεκριμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις κρίθηκαν τελικά παράνομες, οπότε η Ε.Ε. ζητά την καταβολή όλου του ποσού των δανείων που τότε θεωρούνταν ότι «χαρίστηκαν».
Το συγκεκριμένο θέμα, όπως και οι αποζημιώσεις των πληγέντων από την περσινή πυρκαγιά μαστιχοπαραγωγών, αναμένεται να απασχολήσουν τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΜΧ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr