Αρχική Νέα Τοπικά Εν αναμονή των διευκρινήσεων για το νέο Κέντρο- ΠΡΟΚΕΚΑ

Εν αναμονή των διευκρινήσεων για το νέο Κέντρο- ΠΡΟΚΕΚΑ

191

Εν αναμονή περαιτέρω διευκρινήσεων βρίσκονται οι φορείς της Χίου, σχετικά με την ανακοίνωση των μέτρων της Κυβέρνησης για κλείσιμο της υπάρχουσας Δομής στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χωριό Χαλκειός), και τη δημιουργίας νέας κλειστής Δομής.
Μια Δομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας άνω των 5.000 ατόμων.

Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, δήλωσε ότι περιμένει πρώτα την επίσημη ενημέρωση και στη συνέχεια αναμένεται να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου.
Να θυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου από το Σεπτέμβριο έχει πάρει δύο αποφάσεις για το θέμα του προσφυγικού- μεταναστευτικού όπου αποδέχεται την ύπαρξη ενός κέντρου δυναμικότητας 500 περίπου ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίησης μόνο των προσφύγων- μεταναστών.
Η περιοχή που φαίνεται πως επιλέγεται για τη μεταφορά του Κέντρου είναι στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Πιτυός, βόρεια της πόλης της Χίου, όπου οι κάτοικοι οδηγούνται το Σάββατο σε λαϊκή συνέλευση.
Αντιδρώντας σε μια τέτοια προοπτική, διαμαρτύρονται γιατί ο χώρος που είχαν προσφερθεί να δώσουν στην Πολιτεία σε παρελθόντα χρόνο, ήταν για να γίνει μεταφορά των Δικαστικών Φυλακών Χίου (που σήμερα είναι μέσα στην πόλη) σαφέστατα πολύ πιο μικρής δυναμικότητας από τα 5.000 άτομα και όχι για ΠΡΟΚΕΚΑ.

Σε επίπεδο Δημοτικών Παρατάξεων μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία είναι αντίθετη στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ, ζητά το κλείσιμο κάθε δομής, την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα και καταγγελία της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει κόσμο στα νησιά και κατά προέκταση στην Ελλάδα.
Ειδικά για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρο σημειώνεται ότι «Όλα αυτά σημαίνουν μεταφορά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Χαλκιούς , από τον εγκλωβισμό αυτών των κολασμένων του πολέμου και της οικονομικής εξαθλίωσης της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, σε άλλη περιοχή, δηλαδή μετάθεση προβλημάτων!».

Ο επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Δ. Αντωνόγλου
Καυστικός στην κριτική για τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χιακή Συμπολιτεία Δημήτρης Αντωνόγλου, που σε σχόλιό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει φυλακές τα “Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα” που «όχι απλά δεν θα λύσουν το προσφυγικό αλλά θα φέρουν οδύνη και περισσότερα προβλήματα, για τους πρόσφυγες, τους κατοίκους και την εικόνα της χώρας».

Μια ακόμα αντίδραση είχαμε τέλος από το Δήμαρχο Οινουσσών, που διαμαρτύρεται γιατί αν και οι Οινούσσες αποτελούν συχνά- πυκνά χώρο άφιξης προσφύγων- μεταναστών εντούτοις εξαιρείται από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που όμως ισχύουν στη Χίο.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr