Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ενίσχυση μαστιχοπαραγωγής, και για τα 2 στρέμματα, μέσω Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ενίσχυση μαστιχοπαραγωγής, και για τα 2 στρέμματα, μέσω Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

196

Σημαντική πρόβλεψη για την ενίσχυση της μαστιχοπαραγωγής περιλαμβάνει η εγκριθείσα 1η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ειδικά για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση για το μέτρο της «δάσωσης» (υπομέτρο 8.1) μειώνεται από τα 5 στα 2 στρέμματα.
Την ευνοϊκή αυτή μεταβολή είχε προτείνει ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα μαστιχοπαραγωγών, με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 26-02-2016.
Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, συμπεριλήφθηκε στην πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ που υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2016 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουνίου.
Να θυμίσουμε ότι ήταν και ένα από τα αιτήματα που είχαν κατατεθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα μαστιχοχώρια που είχαν πληγεί πέρυσι από την πυρκαγιά.
«Σε πρακτικό επίπεδο, η αλλαγή αυτή διευκολύνει σημαντικά τους νησιώτες παραγωγούς – αλλά και τους διαχειριστές δημόσιας γης και τους ΟΤΑ – ώστε να ενταχθούν στο μέτρο της δάσωσης.
Ο κατακερματισμός του γεωργικού κλήρου στα νησιά συνεπαγόταν ότι η απαίτηση των 5 στρεμμάτων καθιστούσε ως τώρα εξαιρετικά δύσκολη την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο του ΠΑΑ.

Ειδικά για τη Χίο, η αλλαγή αυτή διευκολύνει τη φύτευση μαστιχόδεντρων σε νέες περιοχές και την ενίσχυση του εισοδήματος – υφιστάμενων ή νέων – μαστιχοπαραγωγών.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η τροποποίηση του ΠΑΑ περιλαμβάνει και άλλες ευνοϊκές μεταβολές για τα νησιά και ειδικά εκείνα που αντιμετωπίζουν αυξημένες προσφυγικές ροές», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Μιχαηλίδη.

(ΦΩΤΟ: από την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου στην πυρόπληκτη Βέσσα, 27/7/2016)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Καλλιτέχνης και πρόσφυγας» “Artist and Refugee” στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΝίκος Ροδίτης: Σχολεία και τάξεις παντού πρέπει να έχει!