Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Β.Αιγαίου: διαμαρτυρία για κομμένες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ

Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Β.Αιγαίου: διαμαρτυρία για κομμένες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ

48

Τη μη έγκριση λειτουργίας ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. της Χίου, καταγγέλλει το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών.
Επισημαίνει ότι με βάση το σχετικό ΦΕΚ, δεν εγκρίνονται στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου και στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Χίου, οι ειδικότητες:
– Τεχνικού Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων – Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (Γ΄τάξη) του Τομέα Μηχανολογίας
Επίσης στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, αυτή των Βοηθών Νοσηλευτών του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας.
Με έγγραφο προς την υπουργό Παιδείας, η Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, ζητείται να εξετασθεί το θέμα και στο πλαίσιο της νησιωτικότητας να εγκριθούν ειδικότητες σε όλα τα νησιά, ιδιαίτερα, όσα επιφορτίζονται από το μεταναστευτικό.

Επισημαίνει επίσης ότι οι λόγοι που προτάθηκαν οι παραπάνω ειδικότητες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εκπαιδευτικούς και δημοτικούς) είναι:

• Η επιθυμία που εκφράζουν υποψήφιοι προς εγγραφή μαθητές και οι κηδεμόνες τους αλλά και η εκφρασμένη επιθυμία μαθητών που φοιτούν.
• Οι μεγάλες ανάγκες σήμερα και στο άμεσο μέλλον στην αγορά εργασίας της Χίου.
• Η μοναδικότητα σε ότι αφορά τη λειτουργία τους στο πλαίσιο της παροχής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης στη Χίο.
• Η λειτουργία των ειδικοτήτων μόνον στο Γ΄ έτος των ΕΠΑ.Λ.
• Η διασφάλιση ύπαρξης των απαραίτητων προϋποθέσεων λειτουργίας τους με ελάχιστο οικονομικό κόστος.

“Το φαινόμενο της μη έγκρισης των προαναφερθέντων ειδικοτήτων στην Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο, θα οδηγήσει σε:
• Σημαντικό περιορισμό των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση επαγγελματικών επιλογών με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας στους ενδιαφερόμενους προς φοίτηση μαθητές αλλά και ήδη υπάρχοντες μαθητές σε ένα νησί όπως η Χίος που είναι το 5ο σε έκταση νησί στην Ελλάδα ενώ συμβάλλει ευθέως και στην αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.
• Πιθανή αύξηση της μαθητικής διαρροής και εγκατάλειψη σπουδών.
• Σε στρεβλή εκπαιδευτική και κατ’ επέκταση επαγγελματική επιλογή των ενδιαφερομένων προς φοίτηση μαθητών αλλά και των ήδη υπαρχόντων μαθητών, πόσο μάλλον του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Χίου που αποτελείται από ενήλικες και εργαζόμενους μαθητές με πολλές περιπτώσεις επαναπροσανατολισμού, αφού δεν λειτουργεί η ειδικότητα του θερμοϋδραυλικού σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στο ΙΕΚ της Χίου η σε σχολή άλλου συναρμόδιου Υπουργείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ειδικότητα θερμοϋδραυλικού έχει να λειτουργήσει στην Χίο σε σχολείο του Υπουργείου Παιδείας από το 2014. Όσο για την ειδικότητα των Βοηθών Νοσηλευτών λόγω συνθηκών covid-19 οι ανάγκες στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ως εκ τούτου και επειδή η λειτουργία των προαναφερθέντων ειδικοτήτων δεν επιφέρει ιδιαίτερα επιπρόσθετη οικονομική δαπάνη για το δημόσιο παρακαλούμε αρχικά επειδή συντρέχουν λόγοι νησιωτικοί, εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και κοινωνικοί να εγκριθεί η λειτουργία των προαναφερόμενων ειδικοτήτων.

Προτείνουμε τέλος:
Nα εξετασθεί το θέμα διευρυμένα σε Πανελλαδικό επίπεδο και στο πλαίσιο της νησιωτικότητας να εγκριθούν ειδικότητες σε όλα τα νησιά, ιδιαίτερα, όσα επιφορτίζονται από το μεταναστευτικό.

Επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, αποτελεί όμως και κυβερνητική εξαγγελία, η ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα μας, παρακαλούμε για την έγκαιρη υλοποίηση όλων των παραπάνω”, καταλήγει το δελτίο τύπου που υπογράφεται από τον Υπεύθυνο του Περιφερειακού Τμήματος Β.Α. της Ε.Τ.Ε. Κωνσταντίνο Βίκτωρα Χατζησταμάτη.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο «ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ» στη Χίο: “Αλάσκα”- μια παράσταση αναζήτησης
Επόμενο άρθροΘύμα του κορονοϊού η Μαρία Χρονοπούλου- συλλυπητήρια μηνύματα