Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ενταση στο Δημοτικό Συμβούλιο- Βίτσας: προτεραιότητες για προσφυγικό

Ενταση στο Δημοτικό Συμβούλιο- Βίτσας: προτεραιότητες για προσφυγικό

198

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Με συγκεντρωμένους κατοίκους κύρια από το χωριό Χαλκειός, που στα όριά του λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, αρκετοί έθεταν έντονα συνεχείς ερωτήσεις, μετά την τοποθέτησή του υπουργού στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου περιέγραψε την κατάσταση τόσο στη Χίο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και πανελλαδικά.


Μάλιστα ο πρόεδρος του σώματος Γιάννης Γεωργιάδης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση όταν ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Τσάκος απευθυνόμενος στον υπουργό τον επέκρινε για τη χρήση του όρου πρόσφυγες, λέγοντάς τους «λαθρομετανάστες».

Αμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης και στελέχους του ΚΚΕ Μάρκου Σκούφαλου που χαρακτήρισε φασιστικές αυτές τις συμπεριφορές.
Ακολούθησαν ύβρεις από ομάδα κατοίκων κατά του συμβούλου της αριστεράς.
Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή συνεχίστηκε η συνεδρίαση με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιών.


Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι από πλευράς υπουργείου προωθούνται πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου ενώ παράλληλα συστήνονται οκτώ νέες επιτροπές προσφυγών για να επιταχυνθεί η διαδικασία επαναπροωθήσεων.
Σε ότι αφορά τις ροές στα νησιά, τόνισε ότι αυτές είναι αυξημένες φέτος σε σχέση με το 2017, σημειώνοντας ότι στη Χίο από την αρχή του χρόνου έχουν έρθει 3.330 άτομα , ενώ την ίδια περίοδο έχουν φύγει 3.766 αιτούντες άσυλο.
Πρόσθεσε πως συνολικά στο νησί ο αριθμός είναι 420 πρόσφυγες και μετανάστες λιγότεροι, σε σχέση με το τέλος του 2017.

Ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τόνισε ότι η έμφαση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δοθεί στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος).
Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με στόχο την εύρυθμη συνύπαρξη των κατοίκων και των προσφύγων – μεταναστών.

Σκληρή κριτική δέχτηκε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου με το Δήμαρχο Χίου να θέτει πως με τη λήξη του συμβολαίου παραχώρησης του χώρου της ΒΙΑΛ, στις 6 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, αυτός θα ζητηθεί πίσω.
Τέλος ο υπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό και μετά την 31η Δεκεμβρίου.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νότης Μηταράκης (ΝΔ), Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Κατά την έξοδο από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Βίτσας συνομίλησε και με κατοίκους που του έθεσαν το θέμα των αποζημιώσεων· προτείνοντάς τους να επανέλθουν εφόσον αρχικά τους έχει απορριφθεί το αίτημα.


Νωρίτερα, το πρωί, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, Ανδρέα Γκουγκουλή. Ο Υπουργός και ο Γ.Γ. περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους, πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας με τη Διοίκηση και συνομίλησαν με τους φιλοξενούμενους της δομής.

ΠΗΓΗ: ERT.GR

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Ο Δάσκαλος, εμπρός», της Μαρίας Κέρογλου
Επόμενο άρθροΓνωριμία με το επάγγελμα του συντηρητή αρχαιοτήτων