Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Εντυπωσιασμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο ο Υπουργός Προστασίας του...

Εντυπωσιασμένος με τη διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

70

Εντυπωσιασμένος από τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού από τις υπηρεσίες της Λέσβου έμεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , στην επίσκεψή του το Σάββατο, 13/7/19 στη Λέσβο λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του όπου το Υπουργείο του ανέλαβε και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
“Η σημερινή μου παρουσία έχει ένα και μοναδικό σκοπό , την ενημέρωση. Αυτό το οποίο με εντυπωσίασε είναι η υπευθυνότητα, η σεμνότητα και η πληρότητα με την οποία οι εκφραστές της τοπικής κοινωνίας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί αλλά και την θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό στο νησί.”

Το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποήσης της Μόριας όπου σήμερα φιλοξενούνται 6.100 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι 3.200 έχουν στα χέρια τους τα χαρτιά που τους επιτρέπουν να φύγουν από το νησί αν βρεθούν θέσεις στην ηπειρωτική χώρα. Μάλιστα παρακολούθησε και μέρος της διαδικασίας υποδοχής νεοεισερχόμενων μιας και σήμερα στο νησί έφτασαν άλλοι 100 πρόσφυγες. Ενημερώθηκε από τον διοικητή του ΚΥΤ Γιάννη Μπαλμπακάκη για τη διοίκηση του ΚΥΤ, ενώ επισκέφθηκε και τον «ελαιώνα» τη δομή που λειτουργεί έξω από το κέντρο της Μόριας καθώς το ΚΥΤ δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.500 άτομα.

Στη συνέχεια μετέβη στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ όπου και εκεί ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου από τον υπεύθυνο Σταύρο Μυρογιάννη. Πρόκειται για πρότυπη δομή φιλοξενίας,, με 1200 φιλοξενούμενους, και τα μισά να είναι παιδιά. Μάλιστα ο κύριος Μυρογιάννης πρότεινε στον κύριο Χρυσοχοΐδη να αναλάβει τη δομή μιας και ακούγεται ότι ο νέος δήμος θέλει να την κλείσει με τον υπουργό να απαντά “θα δούμε”. Ζήτησε μάλιστα περισσότερες πληροφορίες για έναν πρόσφυγα που βρίσκονταν σε αναπηρικό αμαξίδιο και ενημερώθηκε ότι βρίσκεται για 5 μήνες στη δομή. Ο κ Μυρογιάννης δώρισε στον υπουργό ένα μπουκάλι λάδι από αυτό που οι πρόσφυγες παράγουν από τα ελαιόδεντρα του κέντρου.

Ακολούθησε κλειστή σύσκεψη με τους φορείς που διαχειρίζονται το προσφυγικό στο νησί ( αστυνομία, στρατό, λιμενικό, ύπατη , διοικητές των κέντρων) καθώς και τους αυτοδιοικητικούς , νυν και αυτούς που αναλαμβάνουν από την 1η του Σεπτέμβρη.
Ο κύριος Χρυσοχοίδης εντός της σύσκεψης εξήρε τις υπηρεσίες για τον τρόπο που διαπίστωσε ότι χειρίζονται το προσφυγικό στο νησί και ιδιαίτερα τον διοικητή του ΚΥΤ Γιάννη Μπαλμπακάκη για τον τρόπο που διοικεί το κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσε την πρόθεση γρήγορης αποσυμφόρησης του νησιού και ενημέρωσε ότι σκοπός της σημερινής επίσκεψης είναι για να ενημερωθεί .

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr