Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας από 4/7

«ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», περιοδική έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας από 4/7

85

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΧΙΟΣ», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 4 Ιουλίου ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά: 22 Ιουλίου (τοπική εορτή της Αγίας Μαρκέλλας), 15 Αυγούστου.

H έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου παρουσιάζει την πορεία προς την έναρξη της Επανάστασης, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, φωτίζοντας ειδικότερα τη συνεισφορά του ναυτικού σε αυτήν.
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση κατέχει η καταστροφή της Χίου, αλλά και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, γεγονότα δραματικά που ωστόσο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του κινήματος του Φιλελληνισμού.
Η έκθεση ολοκληρώνεται με αναφορές στην ενσωμάτωση το 1912 της Χίου στο ελληνικό κράτος.

Η Χίος εγγράφεται στην ιστορία του Αγώνα ήδη από τα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέσω της συμβολής σημαντικών λόγιων, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Αντώνιος Κορωνιός, ο οποίος μοιράστηκε τόσο το έργο όσο και την τύχη του Ρήγα Βελεστινλή.

Ανάμεσα στα κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή, το φύλλο της Χάρτας του Ρήγα που περιλαμβάνει το νησί της Χίου, ο θηλυκωτήρας από τη ναυαρχίδα του Καπουδάν πασά Καρά Αλή, το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας, καθώς και άλλα κειμήλια με αναφορά σε ιστορικές οικογένειες της Χίου.

Τμήμα της έκθεσης σχετικό με τεκμήρια της ναυτικής ιστορίας της Επανάστασης θα αποτελέσει πυρήνα της έκθεσης «Εν πλω», την παρουσίαση της οποίας υποστηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η πλωτή έκθεση θα ταξιδέψει από τον Σεπτέμβριο σε επιλεγμένους ιστορικούς προορισμούς στο Αιγαίο, με ιστιοφόρο που παραχώρησε ειδικά για αυτόν τον σκοπό το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτις 15/7 μετατόπιση παραλιακής οδού σε αεροδρόμιο
Επόμενο άρθροΑν. Μιχαηλίδης: μίλησε στη Βουλή για αναδρομικούς ελέγχους βιογραφικών στο Νοσοκομείο