Αρχική Νέα Τοπικά Επιμελητήριο Χίου: σκληρή κριτική σε επιστολή προς Μουζάλα, χωρίς αναφορά στους πρόσφυγες!

Επιμελητήριο Χίου: σκληρή κριτική σε επιστολή προς Μουζάλα, χωρίς αναφορά στους πρόσφυγες!

73

Σκληρή κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος ασκεί το Επιμελητήριο Χίου με επιστολή τους προς τον κ. Μουζάλα.
Ζητά μεταξύ άλλων την αποσυμφόρηση της Χίου από τον πληθυσμό των προσφύγων/ μεταναστών και την ενδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται με τους πρόσφυγες.
Εμπλέκει μάλιστα και εθνικά θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά «…Η ανευθυνότητα με την οποία έχει αντιμετωπισθεί έως σήμερα το προσφυγικό ζήτημα -κυρίως όσον αφορά την εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου- φοβούμαστε ότι θα γίνει, κάτι που απευχόμαστε, αιτία μεγαλύτερων δεινών για τους νησιώτες».
Στην επιστολή πάντως του Επιμελητηρίου Χίου απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στους πρόσφυγες ως προσωπικότητες, και η μόνη στάση συμπόνιας έστω προς αυτούς, βγαίνει μέσα από τη φωτογραφία που έχει αντιγραφεί και που συνοδεύει τη σχετική συνάρτηση στο portal του Επιμελητηρίου Χίου.

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου προς τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα:
«Αξιότιμε κε Μουζάλα ,
Το Επιμελητήριο Χίου ανταποκρινόμενο στον –εκ της Πολιτείας εκπορευόμενο- θεσμικό του ρόλο, σας μεταφέρει για μία ακόμη φορά την έντονη αγωνία αλλά και αγανάκτηση τόσο του επιχειρηματικού ιστού όσο και του απλού δημότη του νησιού για την συνεχιζόμενη ιδιότυπη ομηρεία στην οποία έχετε καταδικάσει τη Χίο μη λαμβάνοντας επαρκή μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ικανός χρόνος από τις εξαγγελίες σας αναφορικά με την αποσυμφόρηση του νησιού, το κλείσιμο της Σούδας και την ανάληψη μέτρων που θα ανακούφιζαν το νησί μας, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη με καθημερινά πλέον περιστατικά βίας, αύξηση εγκληματικότητας, ενώ οι Χιώτες βλέπουμε με αγωνία ως απόρροια όλων των παραπάνω, τις επιχειρήσεις μας να καταστρέφονται και τους όποιους δυνητικούς επενδυτές να αποχωρούν από το νησί ματαιώνοντας κάθε επενδυτικό σχέδιο.
Κε Υπουργέ,
Δεν θα σας επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το μέλλον των παιδιών μας, καθώς οι συνέπειες της ελλιπούς διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης θα είναι και πολυετείς αλλά και πολυδιάστατες. Η ολιγωρία σας έχει δυναμιτίσει επικίνδυνα την κοινωνική ειρήνη στο νησί μας και ευθύνεται κύρια για την ενίσχυση ακραίων στοιχείων, πρωτόγνωρων για τη Χίο. Η ανευθυνότητα με την οποία έχει αντιμετωπισθεί έως σήμερα το προσφυγικό ζήτημα -κυρίως όσον αφορά την εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου- φοβούμαστε ότι θα γίνει , κάτι που απευχόμαστε, αιτία μεγαλύτερων δεινών για τους νησιώτες.
Σας καλούμε για μία ακόμη φορά να ακούσετε με προσοχή την κραυγή αγωνίας μας αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες για:
• την αποσυμφόρηση της Χίου
• την επίσπευση διαδικασίας εξέτασης ασύλου
• την άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που λειτουργούν εδώ και καιρό στα όρια αντοχής τους
• ενίσχυση των Υγειονομικών υπηρεσιών καθώς ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων-μεταναστών δεν είναι διαχειρίσιμος από τις υπάρχουσες δομές .
• θέσπιση άμεσων μέτρων υποστήριξης των περιοχών υποδοχής προσφύγων . Τα νησιά «πληρώνουν» βαρύ τίμημα τόσο σε άμεσο κόστος όσο και σε «κόστος ευκαιρίας» καθώς η ενασχόληση με το προσφυγικό δημιουργεί προσκόμματα στον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό.
Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι στην περίπτωση που επιμείνετε στην απόφαση να φορτώσετε με νέα βάρη το νησί μας σχεδιάζοντας νέες δομές για το προσφυγικό θα μας βρείτε απέναντί σας .
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου
Γεώργιος Γεωργούλης