Αρχική Νέα Τοπικά Επιμελητήριο Χίου: προτείνει αντισταθμιστικά για το προαναχωρησιακό

Επιμελητήριο Χίου: προτείνει αντισταθμιστικά για το προαναχωρησιακό

158

Τρία θέματα θέτει ως προϋποθέσεις το Επιμελητήριο Χίου σχετικά με το προσφυγικό και την πρωτοβουλία των φορέων μετά τη σύσκεψη για το προαναχωρησαικό κέντρο.

Προτείνει να χωροθετηθεί μία και μόνη περιοχή όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι δομές που άπτονται του προσφυγικού- μεταναστευτικού· με μια δυναμικότητα όμως «ώστε να μπορεί να την αντέξει το νησί» και παρέχοντας υπηρεσίες αξιοπρεπείς στους πρόσφυγες και μετανάστες.
(Αν και για την ακρίβεια κάνει λόγο για “αξιοπρεπή διαχείριση”…).
Ως αντιστάθμισμα, προτείνει η Χίος  να έχει άμεση δρομολόγηση, (με σχετική δέσμευση πόρων) των έργων υποδομής που αφορούν τις πύλες εισόδου του νησιού και συγκεκριμένα αεροδρόμιο και λιμάνι.

Και τέλος να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Αναλυτικά το έγγραφο του Επιμελητηρίου Χίου:
Προς:
κο Ανδρέα Μιχαηλίδη, Βουλευτή Χίου
κο Νότη Μηταράκη, Βουλευτή Χίου
κο Μανώλη Βουρνού, Δήμαρχο Χίου
κο Σταμάτη Κάρμαντζη, Αντιπεριφερειάρχη Χίου

Αξιότιμοι κύριοι,
Το Επιμελητήριο Χίου εν όψει της επικείμενης σύσκεψης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη διευθέτηση του θέματος που αφορά τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση των δομών που εξυπηρετούν τους πρόσφυγες στο νησί μας ζητά τα εξής :
• Να χωροθετηθεί μία και μόνη περιοχή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι δομές (ΠΡΟΚΕΚΑ, Κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης κ.α.) οι οποίες απαιτούνται για την αξιοπρεπή αλλά και αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών. Η τοποθεσία να επιλεγεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας. Η δυναμικότητα της νέας δομής να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να την αντέξει το νησί. Αμέσως μετά τη λειτουργία της ενιαίας δομής να κλείσουν όλες οι άλλες δομές.
• Να δρομολογηθούν άμεσα με σχετική δέσμευση πόρων –ως ελάχιστα αντισταθμιστικά μέτρα για την ασύμμετρη βλάβη που έχει υποστεί η Χίος- τα έργα υποδομής που αφορούν τις πύλες εισόδου του νησιού μας (λιμάνι, αεροδρόμιο) . Να καταστεί σαφές ότι τα δύο αυτά έργα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αντιμετωπίσει το νησί την «δύσκολη επόμενη ημέρα» και χωρίς αυτά δεν είναι δυνατή η συναίνεση των τοπικών φορέων στη δημιουργία της νέας ενιαίας δομής .
• Να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου
Γεώργιος Γεωργούλης