Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επίσκεψη Δ. Βίτσα σε Λέσβο- τι είπε για αποζημιώσεις σε Μόρια, Χαλκειός

Επίσκεψη Δ. Βίτσα σε Λέσβο- τι είπε για αποζημιώσεις σε Μόρια, Χαλκειός

262

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr

Την πρώτη του επίσκεψη ως υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής πραγματοποιεί ο Δημήτρης Βίτσας στα νησιά που έχουν δεχθεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης . Πρώτος του σταθμός σήμερα η Λέσβος όπου συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη και το δήμαρχο ενώ επισκέφτηκε την ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας.
«Η οργάνωση της δουλειάς μας θα οδηγήσει στην αποσυμπίεση των νησιών με διάφορους τρόπους αλλά και τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας των κατοίκων» τόνισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος είπε ότι βρήκε πεδίο συνεννόησης με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως είπε σε 15 μέρες θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής που θα ρυθμίζονται διάφορα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου και θα δίνεται λύσεις και για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι κάτοικοι της Μοριας και του Χαλκειούς της Χίου, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν πάρει τα χρήματα που δικαιούνται. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα και της καλής δουλειάς που έχει κάνει ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μουζάλας .
Επίσης στην συνάντηση που είχε με τους προέδρους των όμορων με το ΚΥΤ, χωριών της Παναγιούδας και της Μόριας ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο διαχείρισης λυμάτων του κέντρου, για το οποίο εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι . Όπως είπε ο κύριος Βίτσας έχει βρεθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου και σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί .
Ο κύριος Βίτσας έστειλε και μήνυμα στην γείτονα ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν . Όπως τόνισε «το δίκαιο της θαλάσσης ισχύει ακόμα και για χώρες που δεν έχουν προσυπογράψει και ορίζει τον τρόπο που καθορίζονται τα σύνορα και γκρίζες ζώνες σε αυτό το επίπεδο στο Αιγαίο δεν υπάρχουν».
Νωρίτερα στη συνάντησή του με το δήμαρχο Λέσβου , ο κύριος Βίτσας είπε ότι «στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού θα έχει ουσιαστικό ρόλο και ήδη βρίσκεται για το θέμα αυτό σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
«Είστε ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να συνεννοηθούμε» , απάντησε με νόημα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός .