Αρχική Απόψεις Aρθρα “Επίθεση” φιλίας από τους φίλους Τούρκους στη Χίο!, του Ν. Ροδίτη

“Επίθεση” φιλίας από τους φίλους Τούρκους στη Χίο!, του Ν. Ροδίτη

304

Κόντρα στην εποχή που θέλουν κάποιοι να περνάει δύσκολες μέρες το Αιγαίο, η δημοκρατική Σμύρνη έδωσε άλλη μια φορά το μήνυμα της στους θερμοκέφαλους της γείτονος με τις γκρίζες βραχονησίδες κλπ.
Έτσι λοιπόν σε μια δύσκολη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το Επιμελητήριο του Τσεσμέ «δεν μάσησε» και πολύ καλά έκανε, αξιοποίησε πρόσκληση του Συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Χίου και πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη το περασμένο σαββατοκύριακο στο νησί στην οποία συμμετείχαν 40 μέλη του! Κάτι το πολύ όμορφο σίγουρα!

του Νίκου Ροδίτη, αναδημοσίευση ΤΟ ΚΑΡΦΙ, 28/4/2018

«Έχουμε αδελφοποιηθεί από το 2012 και το εννοούμε», όπως είπε στο τοπικό ΜΜΕ «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Κυτριλάκης, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι φίλοι Τούρκοι απολάμβαναν τον καφέ τους στην πλατεία των Μεστών.
Εδώ θα θέλαμε να πούμε κάτι που μας έκανε αρνητική εντύπωση, ήταν που δεν υπήρχε καμία ενημέρωση γι’αυτή την επίσκεψη. Γιατί άραγε; Καθαρά λέμε αυτό που σκεφτόμαστε… Μήπως «πουλάει» πιο πολύ η προβολή της έντασης στο Αιγαίο για να τρέφει τον εθνικισμό και από τις δύο πλευρές; Αλλα ευτυχώς υπάρχουν σωστές και λογικές φωνές και στην Τουρκία. Όπως αυτή του Πρόεδρου του επιμελητηρίου Τσεσμέ, ο οποίος με ιδιαίτερη θέρμη μίλησε και αντιμετώπισε με χαμόγελο με νόημα το ερώτημα του συναδέλφου, αν τον φοβίζει η σημερινή ένταση. Ωστόσο είπε τα εξής: «Δεν ξέρω τι κάνουν οι μεγάλοι ψηλά, αλλά εμείς είμαστε γείτονες, κανείς δεν μπορεί να μας χαλάσει αυτή τη φιλία. Δεν θέλουμε εντάσεις και προβλήματα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, μας φτάνουν τόσες ομορφιές για να τις χαρούμε εμείς και εσείς».
Τα αυτονόητα ανάφερε δηλαδή ο άνθρωπος. Καλό θα είναι όσοι είμαστε ψύχραιμοι και έχουμε μια λογική να κάνουμε τα πάντα για τη νηνεμία στο πιο όμορφο πέλαγος του κόσμου, το Αιγαίο! Γιατί αυτό συμφέρει τον απλό λαό… Τέλος, να πούμε ότι η παραπάνω επίσκεψη είχε και θερμό ελληνοτουρκικό γλέντι με πρώτους στο χορό τους «Χίους εν χορώ» και τα συγκροτήματα τους!

ΦΩΤΟ: Ο χρήστης Yoanna Hacısamuyiloğlu Taşkıran είναι με τους Dimitris Kytrilakis και Osman Köfüncü.