Αρχική Νέα Τοπικά Επιτροπή πολιτών- αιρετών: Όχι σε νέα Δομή προσφύγων – μεταναστών και έτοιμοι...

Επιτροπή πολιτών- αιρετών: Όχι σε νέα Δομή προσφύγων – μεταναστών και έτοιμοι για κινητοποιήσεις

57

Την σταθερή θέση της Συντονιστικής Επιτροπής να κλείσει η ΒΙΑΛ, να γίνει πραγματική αποσυμφόρηση από πρόσφυγες και μετανάστες και η Χίος, όπως και τα άλλα νησιά να έχει μόνο Κέντρο για την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων έρχονται, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Με επίθεση κατά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για την πολιτική που ακολουθεί σήμερα αλλά και κατά της Δημοτικής Αρχής αν ξαναφέρει το θέμα της χωροθέτησης, από την ώρα που οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ξεκαθαρισμένες, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν άφησαν περιθώρια για κάποια συζήτηση, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να βγουν πάλι στους δρόμους όπως πέρυσι τον Φεβρουάριο με τον ερχομό των ΜΑΤ.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χούλης σημείωσε ότι δεν θα δεχτούμε ανταλλάγματα για τη δημιουργία Νέων Δομών, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τα αιτήματα ασύλου προσφύγων- μεταναστών να εξετάζονται στην Τουρκία και στα τουρκοσυριακά σύνορα.
Θα αποτρέψουμε η Χίος να γίνει το Γκουαντάναμο της Ευρώπης, συνέχισε η Βούλα Μπουλά, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγώνα που δόθηκε «στα πασαλάκια» για να εμποδιστεί η επέκταση ενός άθλιου καταυλισμού στη ΒΙΑΛ. Τόνισε επίσης ότι κρατώντας το υπουργείο ανοικτή τη ΒΙΑΛ κρατούνται όμηροι οι κάτοικοι του Χαλκειούς, χρήζοντας σαν μόνο υπεύθυνο τον υπουργό Νότη Μηταράκη. Ζήτησε επίσης από την Κυβέρνηση να μην εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Πρωτοδικείου και ότι θα πρέπει να αδειάσει η ΒΙΑΛ.

Τους τόνους ανέβασε ο Γιώργος Κριτούλης, δείχνοντας και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μελών της Επιτροπής, λέγοντας ότι αυτό που έκανε τον κόσμο να βγει στους δρόμους ήταν η προσπάθεια «να φυτέψουν μια πόλη μουσουλμανική». Ζήτησε επίσης να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της, αφού τα νησιά που αποτελούν το 0,05‰ σε έκταση, διαχειρίζονται το 80% ων προσφύγων. Εφερε επίσης το παράδειγμα της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα που αποτελεί την είσοδο των προσφύγων- μεταναστών από την Αφρική αλλά έχει μόλις μία δομή 100 ατόμων.

Ο Γιώργος Χαλάτσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει αυτός ο τόπος, στηριζόμενος στο φυσικό περιβάλλον στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του. Με αυστηρούς τόνους κατά του υπουργού σημείωσε ότι «μας καλεί να ζήσουμε ως δεσμοφύλακες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, να κρατήσουμε ψηλά την παγκόσμια εικόνα της Χίου». Αιχμηρός και σε όσους πατάνε σε δύο βάρκες, τονίζοντας ότι η Χίος δεν μπορεί να γίνει μια φυλακή ψυχών.
Ο Δημήτρης Παπαληός τόνισε ότι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το μετέφεραν σαν ελληνικό και η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να το εγκλωβίσει στην νησιωτική μεθόριο, για να επιρρίψει ευθύνες στον υπουργό για δημιουργία ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος στο νησί, ότι φταίνε οι Χιώτες που δεν κλείνει η ΒΙΑΛ.
Τέλος ο Γιάννης Μισετζής από τους πολίτες, που εκτελούσε και χρέη συντονιστή της συζήτησης, σημείωσε ότι κατά το σχεδιασμό του υπουργού δεν υπάρχει «ταβάνι» και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν έρθουν 20.000 πρόσφυγες.


Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι των αιρετών τόνισαν και πάλι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ξεκάθαρη θέση.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΣυμμαΧία Αξιών) επισήμανε ότι η πολιτική διαφωνία ξεκινά με το όραμα που έχει ο καθένας για η Χίο, λέγοντας ότι έχουν μια διαφορετική προσέγγιση για την αποσυμφόρηση που πρέπει να γίνει από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και τις γειτονιές. Τόνισε ότι έχουμε ιστορικό χαμηλό σε ότι αφορά τις αφίξεις, πως πρέπει να είναι η καταγραφή και η ταυτοποίηση ολιγοήμερη και ότι τα 500 άτομα βγαίνει με βάση το 1% στην αναλογία του πληθυσμού.


Ο Γιάννης Καραβασίλης (Χίος Μπροστά) χρησιμοποίησε στοιχεία και αριθμούς για να δείξει ότι το Κέντρο της Σάμου με ονομαστική χωρητικότητα 1.500 άτομα, περιλαμβάνει και φιλοξενία γενικού πληθυσμού και ευάλωτων ομάδων και ΠΡΟΚΕΚΑ που ο αριθμός αυτός δεν καθορίζεται. Άρα και για τη Χίο η χωρητικότητα μπορεί να είναι 3.500- 4.000 άτομα. Σχετικά με τα στοιχεία των επιστροφών τόνισε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επιστροφές προς την Αλβανία, ενώ για την λεγόμενη αποσυμφόρηση σημείωσε ότι στα τέλη του 2020 είναι περισσότεροι από όταν ανέλαβε την Κυβέρνηση η ΝΔ.
Ο κ. Καραβασίλης σημείωσε εξάλλου ότι ο κ. Μηταράκης ήταν προεκλογικά κατά του μνημονίου συνεργασίας με την Ε.Ε. και την ύπαρξη του γεωγραφικού περιορισμού, ενώ τώρα το αποδέχεται, ενώ έχει μιλήσει και στη βουλή για 20.000 θέσεις για πρόσφυγες- μετανάστες στα νησιά. Ας φανταστούμε την προοπτική που θα έχουν τα παιδιά μας σε αυτό τον τόπο, σημείωσε ο κ. Καραβασίλης.
Τέλος ο Μάρκος Σκούφαλος (Λαϊκή Συσπείρωση) σημείωσε τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που έχουν τα μέλη της Επιτροπής (για να δείξει ότι δεν είναι όλοι σύμφωνοι σε όσα ακούστηκαν και στη συνέντευξη τύπου), και πως κοινή συνισταμένη είναι η αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ, που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες.
«Γιατί δεν είναι ρεαλιστικό αυτό που προτείνουμε εμείς και είναι οι κλειστές δομές», αναρωτήθηκε ο Μάρκος Σκούφαλος, όπως η εξέταση του ασύλου στην Τουρκία. Ενώ έκανε λόγο για κερκόπορτα που θα ανοίξουν κάποιοι τοπικοί άρχοντες αν μπουν στη διαδικασία ορισμού θέσης.
Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, δόθηκε η ευκαιρία στο πάνελ να τονίσει και πάλι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα μείνουν στην ίδια γραμμή και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, χωρίς να μετακινηθούν στο ελάχιστο, αν τεθεί το θέμα του ορισμού χώρου.
Απάντησαν επίσης ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τα γεγονότα με τα ΜΑΤ η Επιτροπή δεν έμεινε αμέτοχη, αλλά ήταν παρούσα στα δρώμενα με παρεμβάσεις της.

ΠΗΓΗ: voreioaigaio.ert.gr