Αρχική Μαστίχα Μαστιχοπαραγωγοί Ερευνητικό Κέντρο για τη μαστίχα, προϋπολογισμού 2,5 εκ. €

Ερευνητικό Κέντρο για τη μαστίχα, προϋπολογισμού 2,5 εκ. €

196

Αξιολογήθηκε θετικά και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020, στις δράσεις της στρατηγικής για τη RIS, η πρόταση που υποβλήθηκε για δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη Μαστίχα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Δικαιούχος του έργου είναι το υπό σύσταση Ερευνητικό Κέντρο στο οποίο μετέχουν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Mediterra και ερευνητικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας για τη μαστίχα.


Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» θα συνεισφέρει τα 1.250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά στη συμμετοχή του δικαιούχου φορέα.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αξιοποιούμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να υποστηρίξουμε τον «θησαυρό» της Χίου που είναι η μαστίχα.
Στην εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού και της προσπάθειας προώθησης των μοναδικών προϊόντων του τόπου μας, η έρευνα και τεκμηρίωση των εξαιρετικών ιδιοτήτων της μαστίχας έχει εξέχουσα θέση.
Ανταποκρινόμενοι σε αυτή την ανάγκη χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τη μαστίχα και εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της μαστιχοκαλλιέργιας, τη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και την προώθηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα».

Giorgos Toumpos 
“Όταν υπάρχουν οι Άνθρωποι,το Όραμα, ο Στόχος, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, και η Αρωγή απ τα Θεσμικά και Υπηρεσιακά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα”, σημειώνει στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος.

“Θαύματα που αποτελούν άλματα προς το μέλλον,για το καλό του νησιού και των ανθρώπων του!!!
Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2018, θα είναι έτοιμο το υπερσύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών της Μαστίχας!!!”, σημειώνει, δίνοντας την είδηση και για το χρονικό ορίζοντα του συγκεκριμένου έργου.