Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ζημιές στα πολιτιστικά μνημεία Σάμου- Ικαρίας

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ζημιές στα πολιτιστικά μνημεία Σάμου- Ικαρίας

166

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναφορικά με την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στη Σάμο και την Ικαρία λόγω του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου. Η ερώτηση υπογράφηκε από ακόμα 20 βουλευτές του κόμματος.

ΣΑΜΟΣ: κλιμάκιο ΣΥΡΙΖΑ μετά το σεισμό στις 30/10/20

Η ερώτηση κάνει ειδική, αν και ενδεικτική, αναφορά στο Αρχαιολογικό Μουσείου Βαθέως Σάμου, το Μουσείο Πύργου Λυκούργου Λογοθέτη, και σε κτίρια της περιοχής Ταμπάκικα και σε νεοκλασικά αρχοντικά του Καρλοβάσου. Γίνεται, επίσης, αναφορά σε μια σειρά ναών στη Σάμο και την Ικαρία με έμφαση στο Μητροπολιτικό ναό Καρλοβάσου, ο οποίος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και κατάρρευση του τρούλου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την Υπουργό για το αν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, για το ποιος είναι ο σχεδιασμός εκπόνησης ειδικών μελετών αποκατάστασης και για το αν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Σάμου και της Ικαρίας.