Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το μέτρο της δάσωσης, ειδική αναφορά και για...

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το μέτρο της δάσωσης, ειδική αναφορά και για ανασχίνωση στα μαστιχοχώρια

108

Ερώτηση αναφορικά με το μέτρο της δάσωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) κατέθεσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση απευθύνεται προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και επισημαίνεται ότι το μέτρο της δάσωσης (υπομέτρο 8.1 του ΠΑΑ) είναι πολλαπλά ωφέλιμο, καθώς συνδυάζει την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους και την εν γένει η άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Το σημαντικό σημείο όσον αφορά τα νησιά και ειδικά τη Χίο, είναι ότι μετά από πρόταση των μαστιχοπαραγωγών, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είχε εισηγηθεί στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης έκτασης από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.
Η εισήγηση αυτή, στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας, είχε γίνει δεκτή και είχε ενταχθεί στην 1η τροποποίηση του ΠΑΑ το καλοκαίρι του 2017. Δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών δάσωσης, η ειδική αυτή πρόβλεψη αναμένεται να διευκολύνει τη φύτευση νέων μαστιχόδεντρων στη Χίο, αλλά και γενικά να ευνοήσει τη δάσωση και να δημιουργήσει εναλλακτικούς, φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος
Οι Υπουργοί ερωτώνται πότε θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το εν λόγω μέτρο και καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι θα διατηρηθεί η θετική πρόβλεψη για τα νησιά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚόβει την πίτα της η ΕΛΜΕ, φωνάζει η ΔΑΚΕ για την αφίσα
Επόμενο άρθρο28 πρόσφυγες- μετανάστες στα Νένητα, οι πρώτοι του Φεβρουαρίου