Αρχική Απόψεις Aρθρα Εθελοντισμός- καθαρισμός ακτών και στη Χίο!, του Ν. Ροδίτη

Εθελοντισμός- καθαρισμός ακτών και στη Χίο!, του Ν. Ροδίτη

48

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην πανελλήνια εθελοντική δράση «Let’s Do It Greece» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7 Απρίλη 2019. Με κοινό σύνθημα «Πάμε να καθαρίσουμε εθελοντικά ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε μία μόνο μέρα» και με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και την διάδοση του εθελοντισμού, το Κεντρικό Λιμεναρχείο προσκαλεί τους πολίτες για ενεργή συμμετοχή.

του Νίκου Ροδίτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ, 6/4/2019

Στα πλαίσια της δράσης αυτής και κατόπιν πρωτοβουλίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Δήμο Χίου και μια σειρά απο κοινωνικούς, για καθαρισμούς παραλιών του νησιού, εγκαταστάσεων ακόμα και υποβρύχιων καθαρισμών σε λιμανάκια.
Μας μίλησε η Λιμενάρχης Χίου η κα Ειρήνη Αργύρη, η οποία μας αναφέρει τα εξής:

«Η πρώτη Κυριακή του Απρίλη για την τρέχουσα χρονιά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ωδή στο «προσφέρειν». Αποδέκτης το «σπίτι μας». Ο περιβάλλοντας χώρος μας. Εξάλλου καλείται καθημερινά να φιλοξενήσει τα όνειρά και τις φιλοδοξίες μας και όλα εκείνα που κάνουμε με σκοπό να τα πετύχουμε. Τι καλύτερο λοιπόν από μια συνολική κίνηση που θα αποσκοπεί στο να βελτιώσουμε ότι υπάρχει γύρω μας. Να προσφέρουμε χωρίς φειδώ το σεβασμό μας απέναντι στη γη, στον αέρα, στη θάλασσα αλλά κυρίως στους συνανθρώπους μας. Εξάλλου τι άλλο θα μπορούσαμε να καλέσουμε ως εθελοντισμό πέρα από την προσφορά σεβασμού και τη συνεισφορά στα όνειρα των υπολοίπων ανθρώπων. Και εδώ είναι και η μαγεία μιας και κάθε κίνηση που προσφέρει στους άλλους προσφέρει στην ουσία σε μας τους ίδιους. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Η μυστική συνταγή κάθε δυνατής ομάδας!!!» Ενώ συγκεκριμένα ποιοι θα καθαρίσουν που:
1.Το «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού» θα επιληφθεί τον καθαρισμό του ναυτικού ομίλου Χίου.
2. Ο σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων θα αναλάβει τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του νότιου λιμενοβραχίονα Χίου (κόκκινος φανός).
3. Ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων θα αναλάβει τον καθαρισμό και τη διευθέτηση του χώρου τη ιχθυόσκαλας.
4. Η εθελοντική ομάδα ΛΕΦΕΔ θα αναλάβει τον υποβρύχιο καθαρισμό του Λιμένα της Αγίας Ερμιόνης.
5. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) σε συνεργασία με στελέχη Κ.Λ. Χίου θα αναλάβουν τον καθαρισμό ακτών και τη μεταφορά των απορριμμάτων με τα σκάφη τους, όπου είναι δυνατόν και σε συνεργασία με ομάδες ξηράς.
6. Ομάδα λιμενικών από το Λιμενικό σταθμό Μεστών σε συνεργασία με το σωματείο Ναυτεργατών Μεστών θα επιληφθούν τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του Λιμένα Μεστών.
7. Ομάδα λιμενικών από το Λιμενικό σταθμό Καρδαμύλων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα επιληφθούν τον καθαρισμό του Λιμένα Καρδαμύλων.
8. Το 1ο σύστημα προσκόπων Χίου θα αναλάβει τον καθαρισμό της ακτής «Κοντάρι». Επίσης το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου θα αναλάβει εντός Απριλίου τρέχοντος έτους την εξυγίανση του περιβάλλοντα χώρου του καθώς και του χώρου της γεφυροπλάστιγγας έναντι Λιμεναρχείου σε συνεργασία με Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου (ΔΛΤΧ).