Αρχική Πολιτισμός Εξώδικη διαμαρτυρία Εβη Χρήστου για απομάκρυνση γλυπτού του από το Δημαρχείο

Εξώδικη διαμαρτυρία Εβη Χρήστου για απομάκρυνση γλυπτού του από το Δημαρχείο

282

Με εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία ζητά να επανατοποθετηθεί το γλυπτό του «Ανθρωποι Χελιδόνια», στη θέση που είχε συμφωνηθεί και σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που το 2016 (απόφαση 388) είχε αποδεχθεί τους όρους της δωρεάς του, αντέδρασε ο εικαστικός Εβης Χρήστου στην απροειδοποίητη απομάκρυνση του γλυπτού του από το φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου (δεξιά της κεντρικής εισόδου του Γραφείου Δημάρχου) πριν από τα Χριστούγεννα.

Την προηγούμενη Πέμπτη (16/1/20) την εξώδικη διαμαρτυρία εξέτασε η Οικονομική Επιτροπή. Μάλιστα με παρέμβαση του μέλους της Επιτροπής και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Καλογεράκη αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Χρήστου και να του εξηγηθούν οι προθέσεις του Δήμου, που φαίνεται να προσανατολίζεται στην τοποθέτηση του γλυπτού στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες, 22/1/20, επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αναμένεται αύριο Παρασκευή να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για το θέμα αυτό.

Να σημειώσουμε ότι για το γεγονός υπάρχει διαμαρτυρία και από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, μέλος του οποίου είναι ο Εβης Χρήστου, όπου ζητείται η επιστροφή του έργου στη θέση του καθώς και η άποψη του Δήμου για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης έθετε συγκεκριμένους όρους για την δωρεά του γλυπτού του, σε ότι αφορά το σημείο τοποθέτησης, στο ότι την επιμέλεια θα έχει ο ίδιος και ότι θα πρέπει να ενημερώνεται σε όποια κίνηση του Δήμου που αφορά το έργο του. Με την εξώδικη διαμαρτυρία και εφόσον δεν επανατοποθετηθεί το γλυπτό που έχει θέμα το προσφυγικό, ζητείται να του επιστραφεί με έξοδα του Δήμου και να καταβληθεί σαν χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης του καλλιτέχνη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, εκ των οποίων 5.000 να καταβληθούν στον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία και τα άλλα 5.000 στο Γηροκομείο Χίου.

ΠΗΓΗ: voreioaigaio.ert.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή η δικαστικός Μαρία Τομπάζη
Επόμενο άρθροΠιέσεις στην Αθήνα των νησιωτών για το προσφυγικό, τι είπε ο υπουργός Ν. Μηταράκης