Αρχική Απόψεις Aρθρα Φίλοι Μονοπατιών Χίου: για την καταστροφή μονοπατιού “Μαστόρων της Πέτρας”

Φίλοι Μονοπατιών Χίου: για την καταστροφή μονοπατιού “Μαστόρων της Πέτρας”

199

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΧΙΟΥ».

Χίος, 26/5/2020

Ο σύλλογος ΦΜΧ καταγγέλλει την καταστροφή του μονοπατιού της κυκλικής πεζοπορικής διαδρομής των «Μαστόρων της Πέτρας» στα Θυμιανά, από τον Άγιο Βλάση –Μαρουλού-, τον Άγιο Γιάννη Φακά έως τον Περιφερειακό δρόμο Χίου – Μεστών.
Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν από τα σπουδαιότερα όλης της διαδρομής, αφού διέσχιζε παλαιό μονοπάτι σε όλο του το μήκος με πλούσια αυτοφυή βλάστηση και μεγάλα δέντρα (Τσικουδιές, Σχίνοι, Δρύδες, Πεύκα), παλαιές πελεκανιές με εμφανή σημάδια κοψίματος πέτρας, δύο κηρυγμένες εκκλησίες (Άγιο Βλάση και Φακά) με ζώνη προστασίας γύρω από αυτές, οριοθετημένο σε μεγάλο μήκος του με ξερολιθιές, με ευκρινείς διακλαδώσεις με άλλα μονοπάτια, με ανοικτή και υπέροχη θέα προς τον κάμπο και την πόλη της Χίου.


Το έργο αυτό σχεδιάστηκε με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών Χίου», υποβλήθηκε μελέτη από τον Δήμο Χίου το 2016, και χρηματοδοτήθηκε (Κωδικός ΟΠΣ 5001487 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020) με προϋπολογισμό 325.000 ευρώ, με στόχο να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία των μαστόρων της πέτρας των Θυμιανών μέσα από κυκλικές διαδρομές, οι οποίες δημιουργούν δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών από Καρφά, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανά, με τρεις μεγάλες κυκλικές διαδρομές για επισκέπτες, παραθεριστές και μόνιμους κατοίκους, δίνοντας την ευκαιρία για μαθήματα και ξεναγήσεις σε παιδιά.
Πρόσφατα με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι ξεκινούν οι εργασίες ανάδειξης της διαδρομής και σήμερα μαθαίνουμε ότι αντί για ήπιες παρεμβάσεις ανάδειξης της διαδρομής με σήμανση και πινακίδες ενημέρωσης, αποκατάσταση ξερολιθιών, ανοίχτηκε δρόμος καταστρέφοντας τα πάντα σε όλο το μήκος του.
Μέχρι σήμερα είχαμε γίνει μάρτυρες αυθαίρετων παρεμβάσεων σε μονοπάτια σε διάφορα σημεία του νησιού. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά τοπικά –ίσως και πανελλαδικά- που σε έργο ανάδειξης πεζοπορικής διαδρομής για την όποια υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης που περιγράφει αναλυτικά τις εργασίες, ισοπεδώνονται τα πάντα και γίνεται δρόμος!

Με ποιων εντολές έγινε αυτό και ποιοι εξυπηρετούνται από την κατασκευή δρόμου μας είναι άγνωστο, αλλά πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται πολιτικά ή υπηρεσιακά. Προφανώς και υπάρχει ευθύνη προσωπική και θεσμική αυτών που σχεδίασαν και οργάνωσαν αυτή την καταστροφή.
Εμείς ως σύλλογος Φίλοι Μονοπατιών Χίου θα κινηθούμε άμεσα νομικά εναντίων όσων εμπλέκονται, ζητώντας την αποκατάσταση του τοπίου και διατήρησης του συγκεκριμένου τμήματος ως μονοπάτι.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Χαλάτσης