Αρχική Νέα Αθλητικά Δρόμος Θυσίας Αίπους 2017, εκδηλώσεις ΦΟ Βροντάδου

Δρόμος Θυσίας Αίπους 2017, εκδηλώσεις ΦΟ Βροντάδου

282

Με αγώνα δρόμου και πεζοπορική διαδρομή στο βουνό Αίπος αλλά και με ιστορική ομιλία στις εγκαταστάσεις του, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου πραγματοποιεί εκδηλώσεις το σαββατοκύριακο για τη Μάχη του Αίπους.
Πρόκειται για τη μάχη που έγινε στις 15 Νοεμβρίου 1912, μεταξύ των ελληνικών στρατευμάτων και του τουρκικού στρατού που καθόρισε και την πορεία απελευθέρωσης του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.
Ετσι το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Χίου Σάμου, διοργανώνεται ο αγώνας δρόμου ανάβασης του Αίπους με την επωνυμία “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2017”, για μαθητές και μαθήτριες από Ε’ Δημοτικού και μέχρι το Λύκειο, αλλά και για ενήλικες.
Στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου έχει οριστεί η συγκέντρωση στην πλατεία του Ομίλου, στον Άγιο Γεώργιο, για την εγγραφή και προετοιμασία των συμμετεχόντων.
Μετά το τέλος των απονομών θα πραγματοποιηθεί συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο του μνημείου του Αίπους.
Επίσης για 4η χρονιά διοργανώνεται η πεζοπορική εκδήλωση “ Μονοπάτι Θυσίας Αίπους 1912”, στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους. Η αφετηρία της διαδρομής είναι 200 περίπου μέτρα πριν τον Ιερό Ναό του αγίου Μακαρίου Βροντάδου (όπου υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης) επίσης στις 9.00 το πρωί.
Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί μνημόσυνο και τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στις 11.00 το πρωί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.
Στις 6.00 μ.μ. της Κυριακής, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με ομιλία του Βρονταδούση ερευνητή πεδίου Μανώλη Ρωξάνα και με θέμα «Τα όπλα του αγώνα» όπου θα γίνει παρουσίαση του οπλισμού των Ελλήνων και των Τούρκων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα για τη Χίο· στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΒ

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις επετειακές εκδηλώσεις της καθοριστικής για την έκβαση της απελευθέρωσης της Χίου Μάχης του Αίπους της 15ης Νοεμβρίου 1912, που περιλαμβάνουν:
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017
● “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2017” Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Χίου Σάμου, διοργανώνεται ο αγώνας δρόμου ανάβασης του Αίπους με την επωνυμία “Δρόμος Θυσίας Αίπους 2017”, για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και για ενήλικες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ● 9:00 – 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση αθλητών στην πλατεία του Ομίλου, στον Άγιο Γεώργιο για την εγγραφή και προετοιμασία των συμμετεχόντων. Προαιρετική επίσκεψη αθλητών γονέων στο Μουσείο του Φ.Ο.Β. και στην έκθεση ενθυμημάτων κειμηλίων της Μάχης του Αίπους. ● 10:00 – 10.20πμ :Μεταφορά στο χώρο εκκίνησης των αγώνων. ● 10:30 π.μ.: Εκκίνηση αγώνα. Τερματισμός στο Μνημείο Πεσόντων Αίπους Απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές. ● 12:00: Επιστροφή Τα αναμνηστικά στους 6 πρώτους νικητές των αγωνισμάτων έχουν φιλοτεχνηθεί όπως και όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, από την συντοπίτισσα καλλιτέχνιδα κ. Δέσποινα Καλαγκιά.
● “Μονοπάτι Θυσίας Αίπους1912” Ο Φ.Ο.Β. διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, την πεζοπορική εκδήλωση “ Μονοπάτι Θυσίας Αίπους1912”, στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 1912. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ● 9:00 π.μ.: Προσέλευση των ενδιαφερομένων με ιδιωτικά μέσα στο τμήμα της οδού Πεσόντων 200 μέτρα περίπου πριν τον Ι.Ν. Αγ. Μακαρίου που υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων. Εκεί θα υπάρχει και η γραμματεία της διοργάνωσης στην οποία θα μπορούν να παραδοθούν
προσωπικά αντικείμενα τα οποία θα παραδοθούν στο τέλος της ανάβασης. Υπενθυμίζουμε ότι για συμμετοχή χωρίς προβλήματα απαιτείται στοιχειώδης εξοπλισμός όπως: παπούτσια πεζοπορίας και σακίδιο πλάτης για τα εφόδια όπως : νερό, μπουφάν, γυαλιά, φωτογραφική μηχανή κλπ. ● 09:30 – 10: 30 π.μ.: Πεζοπορία κατά μήκος της διαδρομής Πραντούνικα Βρυσάκια Καστέλι Μνημείο Πεσόντων Αίπους, όπου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τον τερματισμό και την απονομή επάθλων αναμνηστικών στους αθλητές του αγώνα “Δρόμος Θυσίας2017”, ● 12:00: Επιστροφή Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνό και τον αριθμό των ατόμων που θα συνοδεύετε, είτε στο email του ΦΟΒ ( f .o.vrontados@gmail.com) είτε στα τηλέφωνα 6972828236 & 6977945900 μέχρι την Πέμπτη 16-11-2017.
Μετά το τέλος των απονομών θα πραγματοποιηθεί συμβολική δενδροφύτευση στο χώρο του μνημείου του Αίπους στη μνήμη του Γεωργίου Στάϊκου ανηψιού του ήρωα της μάχης του Αίπους Βασίλειου Στάϊκου
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017
● Συμμετοχή στο “Μνημόσυνον των Πεσόντων επί του Αίπους το 1912 δια την απελευθέρωσιν της Χίου” που τελείται από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 και περιλαμβάνει: ● 7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο και Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. ● 11:00 π.μ.: Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.
● «Τα όπλα του αγώνα». Παρουσίαση του οπλισμού των Ελλήνων και των Τούρκων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα για τη Χίο Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου, ο Βρονταδούσης ερευνητής πεδίου, κ. Μανώλης Ρωξάνας, θα μας παρουσιάσει τον εξοπλισμό των δύο αντιπάλων με βάση τα ευρήματα από τις μάχες στο οροπέδιο του Αίπους.