Αρχική Πολιτισμός Βιβλία «Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο- Νέα έκδοση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου...

«Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο- Νέα έκδοση από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

111

Μια λαογραφική συμβολή στην τυπολογική προσέγγιση των τοπικών ενδυμασιών, αποτελεί η νέα έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) με τίτλο «Φουστάνια» αναγεννησιακού τύπου στη Χίο (16ος αιώνας-αρχές 20ού), της επίκουρης καθηγήτριας Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Νάντιας Μαχά – Μπιζούμη.
Έχοντας ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με το νησί της Χίου, καθώς ένα από τα εννέα μουσεία του Δικτύου, και συγκεκριμένα το Μουσείο Μαστίχας, βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια στη Νότια Χίο, η συγκεκριμένη έκδοση αφενός αναδεικνύει τμήμα του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, αφετέρου εμπλουτίζει τις βιβλιογραφικές συμβολές του Ιδρύματος στο πεδίο της λαογραφικής επιστήμης και του υλικού πολιτισμού.

Στην έκδοση καταγράφονται, εξετάζονται και ερμηνεύονται η διαμόρφωση και η εξέλιξη των γυναικείων ενδυματολογικών σχημάτων (πτυχωτά «φουστάνια») που επικράτησαν στο νησί της Χίου, στη Χώρα και στα Μαστιχοχώρια, λόγω ιστορικά αιτιολογημένων επιρροών, σε σύνδεση με τα αντίστοιχα σχήματα του ευρύτερου Αιγαιακού χώρου.
Το έργο, αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας της συγγραφέως σε μουσειακές συλλογές, σε βιβλιογραφικές πηγές, σε χιώτικες οικίες και ιδιωτικές συλλογές, αλλά και βασισμένο σε προφορικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις, επικεντρώνεται στα κοντά, λευκά πτυχωτά «φουστάνια» των Μαστιχοχωρίων, άμεσα επηρεασμένα από την αναγεννησιακή γυναικεία ενδυμασία, κυρίως αυτή της Γένοβας.
Πτυχές της έρευνας αφορούν επίσης, στην οικοτεχνική παραγωγή και επεξεργασία του υφάσματος, σε σύνδεση με την τοπική οικονομία, τις καταναλωτικές συνήθειες και τον ρόλο της γυναικείας εργασίας.

Η εφαρμογή της τυπολογικής κατάταξης αφορά πρωτίστως τα ενδυματολογικά σύνολα των Μαστιχοχωρίων, και ειδικότερα του Πυργιού, της Καλαμωτής και των υπόλοιπων χωριών που εξετάζονται με βάση τη γεωγραφική τους θέση, και κατ’ επέκταση τα ενδυματολογικά σύνολα των Βορειόχωρων (Βολισσός, Καρδάμυλα, Αμάδες).

Μέσω της τυπολογικής προσέγγισης επιτυγχάνεται η παρουσίαση των πτυχωτών «φουστανιών» σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, αφού αυτά υιοθετούνται, σε διάφορους τύπους και παραλλαγές, και από τις εκπροσώπους των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων της Χώρας, αλλά και από εκείνες του αγροτικού κόσμου.
Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει εικονογραφικά τη μελέτη και προβάλλει τις ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες της Χίου, στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και του υλικού πολιτισμού του νησιού κατά τα νεότερα χρόνια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτις 9 Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός σε Οινούσσες και Ψαρά
Επόμενο άρθροΠαράρτημα ΤΕΕ και Επιμελητήριο Χίου λένε όχι σε νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών στο Θόλος Χίου