Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Γαλλία: Μάκρον και Λεπέν στο 2ο γύρο

Γαλλία: Μάκρον και Λεπέν στο 2ο γύρο

101

Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα είναι οι δύο μονομάχοι στον δεύτερο γύρο για την προεδρία της Γαλλίας. Σ
ύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Μανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με σχεδόν δύο μονάδες.
Σχεδόν ισοψηφία για τους Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν, ενώ συντριβή υπέστη το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο κατέρρευσε με τον υποψήφιό του Μπενουά Αμόν να συγκεντρώνει ποσοστό 6% με 7%.
Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν συγκεντρώνει περίπου το 23,5% και η Λεπέν 22,3%.
Υποστήριξη σε Μακρόν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις
Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η επικεφαλής της ακροδεξιάς χάνει από τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο, ο οποίος όπως αναμενόταν έχει την υποστήριξη των περισσότερων πολιτικών χώρων. Με την ανακοίνωση των exit polls, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν αλλά και ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας πως η επικράτηση της Λεπέν θα ήταν καταστροφική για τη Γαλλία. Από την πλευρά του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο υποψήφιος της Αριστέρας, δήλωσε πως δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιον από τους δύο υποψήφιους.
Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των exit polls του πρώτου γύρου και ενώ η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, δείχνουν νίκη του ανεξάρτητου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos/Sopra Steria, ο Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει 62% έναντι 38% της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64% έναντι 36%, σύμφωνα και με δεύτερη δημοσκόπηση της Harris Interactive.

1st round, live
99% of local authorities counted
Aggregation of results
Sum of nationwide partial results

E. MACRON -Centre
23.72%

M. LE PEN- Far right
21.91%

F. FILLON- Conservative
19.92%

J. MELENCHON – Far left
19.23%

B. HAMON- Left
6.28%

N. DUPONT-AIGNAN- Eurosceptic right
4.83%

J. LASSALLE- Centre right
1.26%

P. POUTOU- Far left
1.11%

ΠΗΓΗ: tvxs.gr