Αρχική Απόψεις Aρθρα Για τη μονάδα βιορευστών- τηγανέλαιων στη Λαγκάδα, του Στ. Μαυρέλου

Για τη μονάδα βιορευστών- τηγανέλαιων στη Λαγκάδα, του Στ. Μαυρέλου

506

Η αντίδραση των κατοίκων της Λαγκάδας στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών δεν είναι αδικαιολόγητη. Μετά από την επίσκεψή μου στο χωριό και τις συζητήσεις που ακολούθησαν μαζί τους, πιστεύω, ότι κάθε νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να μη συμφωνήσει μαζί τους. Οι λόγοι πολλοί, ενδεικτικά όμως αξίζει να αναφερθούν κάποιοι από αυτούς.
Κάποιοι αποφάσισαν γι’αυτούς, χωρίς τη συμμετοχή τους. Αισθάνονται ότι τα λόγια του τραγουδιού «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα την περίπτωσή τους. Η περιβόητη «διαβούλευση», σύμφωνα με το νόμο, πέρασε κάτω από το τραπέζι, χωρίς κανείς από αυτούς να πάρει είδηση το τι πραγματικά συμβαίνει.
Οι δυο αρνητικές γνωμοδοτήσεις που εκδόθηκαν από περιβαλλοντολογικές υπηρεσίες της περιφέρειας αγνοήθηκαν ως «μη επαρκώς τεκμηριωμένες». Η σχετική άδεια εγκατάστασης εξεδόθη. Ξύπνησαν ένα πρωί βλέποντας μπουλντόζες σε μια περιοχή, στο «έμπα» του χωριού, δίπλα στο αθλητικό κέντρο και σε απόσταση αναπνοής από το δάσος του Καρυδά. Η εν λόγω περιοχή, στην οποία θα μπορούσε να επεκταθεί το δάσος ακόμη και με φυσικό τρόπο, έχει χαρακτηριστεί από το Δασαρχείο «χορτολοβαδική».
Στη δίκαιη αντίδρασή τους, χαρακτηρίστηκαν σκοταδιστές, αντιδραστικοί, καθώς και με άλλα πολλά κοσμητικά επίθετα. Δεν θα απαντήσω σε αυτά ούτε θα τους υπερασπιστώ, ανταποδίδοντας στο ίδιο πνεύμα ανάλογους χαρακτηρισμούς. Δεν αξίζει. «Ο καθείς με τα όπλα του».
Γι’αυτό, ας δούμε το θέμα στη σωστή του βάση. Κι εφόσον το επάγγελμά μου είναι σχετικό, είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρία σε διάφορες εργασίες, θα ήθελα να παραθέσω τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός στο νησί για εγκατάσταση τέτοιου είδους ΑΠΕ; Αν όχι, μήπως πραγματικά ήρθε ο καιρός, όχι μόνο να συζητηθεί αλλά και να γίνει;
2. Πριν γίνει αυτός ο σχεδιασμός, μήπως είναι δόκιμο να αναρωτηθούμε πρωτίστως για το ποιος τύπος ΑΠΕ «ταιριάζει» καλύτερα στο νησί μας;
3. Συμφέρει περιβαλλοντικά η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανών σχεδόν μέσα σε χωριά, ακόμη κι αν αυτές θα καίνε βιορευστά καύσιμα, τα οποία συνεχίζουν να εκπέμπουν ρύπους θερμοκηπίου, ίσως και πολύ περισσοτέρους, συνυπολογίζοντας και τους ρύπους που θα εκπέμπονται από τα μέσα μεταφοράς των καυσίμων;
4. Είναι οικονομικά συμφέρουσα η μεταφορά και η αποθήκευση αυτών των καυσίμων από την ενδοχώρα;
6. Υπάρχουν υποδομές για τέτοιες μεταφορές στο νησί;
7. Υπάρχουν «αντικειμενικές» οικονομοτεχνικές μελέτες, χωρίς υπολογισμό επιδοτήσεων ή προνομιακής πώλησης ρεύματος, που να αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα τέτοιου είδους επιχειρήσεων; Αν υπάρχουν, καλό είναι να τις δούμε και εμείς για να πειστούμε.
Θα μπορούσα να παραθέσω και πολλά άλλα ερωτήματα για το συγκεκριμένο θέμα, όμως η προσωπική μου άποψη είναι ότι η εγκατάσταση τέτοιου είδους μονάδων ΑΠΕ σε νησιά, όχι μόνο δεν είναι συμφέρουσες αλλά και πιθανότατα επιβαρύνουν το περιβάλλον περισσότερο.
Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι οι αρχές όλων των νησιών και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια δημόσια αρχή σε περιφέρειες και υπουργεία, θα πρέπει να επαναεξετάσουν το θέμα και να ενισχύσουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση του πιο κατάλληλου τύπου ΑΠΕ στις διάφορες περιοχές της χώρας, πάντα προς τη σωστή για τη στενή και ευρύτερη κοινωνία κατεύθυνση και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό κάλλος των περιοχών.
Τα νησιά μας, ευτυχώς, και θάλασσα και θαλάσσια ρεύματα έχουν και πολύ αέρα. Ο αγαπητός μου φίλος και αξέχαστος δάσκαλος, Ν. Γιαλούρης, είχε χαρακτηρίσει τη Χίο στο βιβλίο του «το νησί των ανέμων». Καλό θα είναι μερικοί να το διαβάσουν.
Όσο για τους «σκοταδιστές», μαζί και εγώ, που παρεμπιπτόντως δεν είμαστε αντίθετοι σε μέτρα που βελτιώνουν το περιβάλλον και τη ζωή μας, θα συνεχίσουμε με όποια νόμιμα και ειρηνικά μέσα διαθέτουμε για την αποφυγή μιας τέτοιας εγκατάστασης στην είσοδο του χωριού μας, με την ανάκληση μιας άδειας που τόσο απλόχερα και χωρίς πραγματική διαβούλευση έδωσε το κράτος μας.
Εύχομαι στο δρόμο μας να έχουμε σύμμαχο και συμπαραστάτη μας το Δήμο Χίου, που, έστω και αργά, αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργεί μια τέτοια εγκατάσταση στη Λαγκάδα και συντάχτηκε μαζί μας.

Στέλιος Μαυρέλος
Μηχανολόγος Μηχανικός