Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιαννούλης Χαλεπάς, 168 χρόνια από τη γέννησή του, του Γ. Κουτσουράδη

Γιαννούλης Χαλεπάς, 168 χρόνια από τη γέννησή του, του Γ. Κουτσουράδη

355

14 Αυγούστου 2019, ημέρα γέννησης του Γιαννούλη Χαλεπά, αφιέρωμα στη μορφή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη, από το Κυπριακό Πρακτορείο ειδήσεων με την δημοσιογράφο Αργυρώ Αγγελίδη..

Του Γιάννη Κουτσουράδη (*)
Παραμονή Δεκαπενταύγουστου ήταν η ημέρα που είδε το φως ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, το έτος 1851…
Και σήμερα το 2019 σε καλούν να ζυμώσεις – σαν ένας νέος συνάδελφος, μέσα σε λίγες σταγόνες μίαν οικογενειακή ιστορία τόσο μοναδική, τόσο αρχαία ή Ελληνική, μα και τόσο Κυπριακή και σύγχρονη.
Οικογένειες γλυπτών υπήρξαν και πριν είκοσι έξι αιώνες στα νησιά του Αιγαίου, ή στην Ιωνία, κι ακόμη πιο πέρα. Ο πατέρας του Χαλεπά – κι αυτός Ιωάννης, λάξευσε ολόκληρο τέμπλο στ’ Αλάτσατα της Μικρασίας (φωτό), κι ο ίδιος ο Γιαννούλης ίσως κι ο θείος του μαζί ‘λάτρεψαν’ το περίφημο τέμπλο στην πόλη της νήσου Χίου. Ταυτόχρονα η Καθολική παράδοση γλυπτικής στη Τήνο ράντιζε την οικογένεια αυτή όπως και τόσες άλλες στο νησί με άρωμα και κλαδί βασιλικού…

Κι ήταν αυτές οι παραγγελίες που οδήγησαν την χειρονομία του Γιαννούλη να μας αφήσει επιτέλους την καινούργια του πνοή στην για αιώνες γονατισμένη τρισδιάστατη Ελληνική γλυπτική. Δεν ήτανε η ψυχασθένεια που οδήγησε να γίνουν τα περίφημα έργα του. Αντίθετα μάλιστα είχε σπουδάσει σε δύο από τις καλύτερες ακαδημίες και είχε μέσα στα δάχτυλα του την παλαιά παράδοση καλλιτεχνών του Αιγαίου και της Ιωνίας, εκεί όπου “διόλου δεν είχαν πεθάνει γι’ αυτό οι θεοί”.
Έτσι λοιπόν δεν έχει ανάγκη ο Έλληνας να γίνει γνωστός στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μοτίβο. Ο Θεοτοκόπουλος ας πούμε για τρεις αιώνες ολόκληρους κοιμόταν ατάραχος κάτω απ’ τη σκόνη του Τολέδο: αυτές είναι οι γραφές που έχουν την ικανότητα να περιμένουν.
Η ελεύθερη πινελιά ή η γραφή στον πηλό – πού ξανάφερε αν μπορώ να πω και η ταπεινότητά μου στο εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών, δεν έχει ανάγκη να γίνει προσκύνημα στα μουσεία της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι εκείνη που – με μέτρο την ιστορία τουλάχιστο, έχει ανάγκη να συμβιβαστεί με αυτή την Ελευθερία.

(*) Ο Γιάννης Κουτσουράδης ολοκλήρωσε σπουδές γλυπτικής σε τρεις Ακαδημίες στην Ευρώπη και είναι fellow member του Βρετανικού Συμβουλίου. Έργα του υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και το μνημείο Εθν. Αντίστασης στο λιμένα Χίου.
Φέτος εκπροσωπεί την Ολλανδία για δεύτερη φορά στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου.

Σ.σ. chiosnews.com: Το άρθρο του Γ. Κουτσουράδη, το δημοσιεύουμε μετά από αίτημά μας προς το ίδιο, τον οποιο και ευχαριστούμε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΠΑΛ Καρδαμύλων: ζητά να εγκριθεί και το δικό τους ολιγομελές τμήμα
Επόμενο άρθροΚάστρο Απολίχνων Αρμολίων- ανακατασκευή φωτισμού από την Περιφέρεια