Αρχική Απόψεις Aρθρα Γιατί είναι κρίσιμη η καταδίκη της Χ.Α. ως ηθικής αυτουργού των εγκλημάτων...

Γιατί είναι κρίσιμη η καταδίκη της Χ.Α. ως ηθικής αυτουργού των εγκλημάτων των μελών της, γράφει ο Δ. Λαβατσής

83

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της.
Την Τετάρτη στις 7 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου θα ανακοινώσει την απόφαση του δικαστηρίου για τις τέσσερις υποθέσεις που συνεκδίκασε επί 65 μήνες.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών και τελευταία -αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντική- η κατηγορία για τη διεύθυνση και συμμετοχή των 68 κατηγορουμένων σε εγκληματική οργάνωση.
Αυτή η τέταρτη κατηγορία είναι η πιο κρίσιμη. Γιατί ενώ οι άλλες αφορούν άτομα -φορείς της ναζιστικής ιδεολογίας για τις πράξεις τους η τελευταία αφορά την νομιμότητα των απόψεων αυτών σαν πρόταση οργάνωσης της κοινωνίας μας. Εφόσον η κατηγορία γίνει δεκτή και το δικαστήριο αποφασίσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι αυτό που ζήσαμε δηλαδή εγκληματική οργάνωση και ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων των μελών της, τότε το μέτωπο απέναντι στο παρακράτος και την διαπλοκή πολλών ανθρώπων των κατασταλτικών μηχανισμών και του βαθέος κράτους θα διευρυνθεί.
Ο κοινωνικός και πολιτικός αγώνας απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας μας δηλαδή απέναντι στην κανονικοποίηση των ρατσιστικών-κοινωνικών διακρίσεων απέναντι στους ντόπιους αδύναμους και στους ικέτες που περνούν τα σύνορα κυνηγημένοι θα μπορεί να βαθύνει συνολικά στα κοινωνικά αίτια που γεννούν και απλώνουν τον φασισμό στα μυαλά και τις ψυχές πολλών μελών της κοινωνίας μας
Θα μπορούμε να στραφούμε πιο αποτελεσματικά ενάντια στις αιτίες του εκφασισμού που είναι οι πολιτικές που προάγουν την κοινωνική ανισότητα, που περιθωριοποιούν υλικά και ηθικά τους αδύναμους και ενισχύουν τον κόσμο της κοινωνικής δεξιάς. Δηλαδή ενάντια στις πολιτικές των κοινωνικών τάξεων που κερδίζουν από την ανισότητα , την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης και την περιθωριοποίηση εκτεταμένων τμημάτων της κοινωνίας. Από αυτούς που κατά τον Μητσοτάκη και όλους τους ομοίους του καλά κάνουν και μας απαξιώνουν την ζωή γιατί η ανισότητα είναι νόμος της φύσης και όχι κοινωνική αδικία-μοιραία συνέπεια του Καπιταλιστικού συστήματος που εντείνεται όταν είναι σε κρίση όπως τα τελευταία 10 χρόνια και «δεν μας χωράει όλους.
Θα μπορούμε να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά με ταξικούς αγώνες υπέρ της κοινωνικής Ισότητας, ενάντια στους πλούσιους και τους ευκατάστατους που δεν διανοούνται καμία ( ούτε στοιχειώδη!) αναδιανομή υλική και ισχύος υπέρ των θυμάτων του συστήματος τους, του καπιταλισμού και μας διασπούν με την ενίσχυση της μισανθρωπιάς πουλώντας μας «πατρίδα και εθνική ενότητα».
Θα μπορούμε να αγωνιζόμαστε από καλύτερες θέσεις για πραγματική Δημοκρατία.
Υπέρ της κοινωνικής Ισότητας και της Ελευθερίας όλων να ζούμε καλύτερα προάγοντας την κοινωνική Ισότητα.

Από την άλλη τυχόν αθώωση της εγκληματικής συμμορίας θα είναι ολέθρια:
Δεν θα επαναφέρει απλώς το παρακράτος και την διαπλοκή του στην προ του 2013 κατάσταση. αλλά κάτι πολύ χειρότερο:
Η μισάνθρωπη ιδεολογία των ανισοτήτων που πρεσβεύουν οι ναζί και οι φασίστες θα εγκυροποιηθεί και οι φορείς της θα γίνουν νόμιμοι και προνομιακοί συνομιλητές και συμμέτοχοι της κρατικής εξουσίας.
Οι εγκληματίες δεν θα είναι μόνο συνεργάτες στην καταστολή, εκ νέου οργανωτές της «προστασίας’ και μπράβοι των αφεντικών αλλά κάτι χειρότερο:
Θα γίνουν οργανωτικά και ιδεολογικά αφεντικά του Κράτους.
Και θα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για τον κόσμο που θέλει ουσιαστική
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Δημήτρης Λαβατσής

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΛΜΕ Χίου: Διεκδικούμε άμεσα την κάλυψη όλων των κενών
Επόμενο άρθροΗ Βόρεια Χίος στο “Αλάτι της Γης” στην ΕΡΤ1