Αρχική Green Life Διαδρομές Γιορτή σούμας στον Αϊ Γιώργη Συκούση (video)

Γιορτή σούμας στον Αϊ Γιώργη Συκούση (video)

311

Με τη γιορτή της σούμας ολοκλήρωσαν στο χωριό Αϊ Γιώργης Συκούσης τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από την ίδρυση του, το μοναδικό από τα μαστιχοχώρια που συναντά κανείς τραγούδια με συνοδεία τσαμπούνας
Χαρακτηρισμένο το χωριό ως παραδοσιακός οικισμός· βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων με υπέροχη θέα στο στενό Χίου- Ερυθραίας.
Ιδρύθηκε χάρη στην απόφαση ενός ιερομόναχου να καλέσει κατοίκους από τα γειτονικά χωριά να μετοικήσουν, όπως μας λέει η πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Συκούση Χίου Ανθή Ψύλλου.

Πριν από το 1518 στο βορειοανατολικό τμήμα του οικισμού στεγαζόταν η ομώνυμη μονή. Ο ηγούμενός της, ιεορμοναχός Σωφρόνιος Σέψης, στη διαθήκη του καλεί οικογένειες από Πιτυός, Λιθί, Πυργί, Αυγώνυμα και Βερβεράτο να μετοικήσουν στο χωριό αφήνοντάς τους προς εκμετάλλευση τα αγροτεμάχια της Μονής.
Το Σάββατο, 11 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τη γιορτή της σούμας, τις οποίες και καταγράψαμε με τον εικονολήπτη μας Νίκο Μαραγκέλλη.

Η χιώτικη εκδοχή του τσίπουρου με πρώτη βάση τα σύκα, φτιάχνεται σε μπακιρένια αποστακτήρια, επισημαίνει το μέλος του συλλόγου Λευτέρης Μητσός που για ένα 8ώρο πήραν τη σχετική άδεια από το τελωνείο για να καζανίσουν.
Από τους παλιούς παραγωγούς της περιοχής ο Παναγιώτης Σαλαγάρας, που κάθε χρόνο παίρνει άδεια για την απόσταξη σούμας, μας εξηγεί τον τρόπο παρασκευής με τη ζύμωση καταρχήν των σύκων και την προσθήκη στη συνέχεια και άλλων φρούτων, γλυκάνισου για όποιον επιθυμεί ή λίγη μαστίχα για ξεχωριστό άρωμα.
Στα πλαίσια της γιορτής, αν και άκαιρα ειδικά λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν ειδικά τους ομογενείς που κυρίως καλοκαίρι έρχονται στο χωριό παρουσιάστηκαν τα αποκριάτικα έθιμα των βουδιών και της κηδείας του νεκρού.

Με σκωπτικό χαρακτήρα και συμβολίζοντας την καρποφορία και την καλή σοδειά του γεωργού, οι νέοι του χωριού χόρεψαν και τους παραδοσιακούς χορούς μιας και ο Αϊ Γιώργης είναι το μοναδικό χωριό της Χίου που κρατά ζωντανή την παράδοση της τσαμπούνας και του τουμπιού με τα προπαιδικά αλλά και παιδικά τμήματα να κλέβουν την παράσταση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr