Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Γραφείο Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Χίο- η εικόνα των HOT SPOT (video)

Γραφείο Γιατρών χωρίς Σύνορα στη Χίο- η εικόνα των HOT SPOT (video)

249

Την ένταση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, την αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως και των κακοποιήσεων, όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που αποτέλεσε την πρώτη γνωριμία με τα τοπικά μέσα της Χίου, των Απόστολου Βεϊζη- διευθυντή προγραμμάτων της οργάνωσης, Νάσιας Αλμπανίδη-Κατσίνη- συντονίστριας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χίο και Δημήτρη Ρουβή- υπεύθυνου επικοινωνίας, επισήμαναν την ανάγκη απεγκλωβισμού των προσφύγων από τα νησιά καθώς και την δυσχερέστατη κατάσταση σε ότι αφορά την ψυχική υγεία των προσφύγων μετά την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.
Χαρακτήρισαν δε τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ως «μαύρες τρύπες», με τον κ. Βεϊζη να επισημαίνει ότι ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα μας είναι διαχειρίσιμος όμως χρειάζεται και από την πλευρά της ευρωπαϊκής ένωσης να υπάρξει αλληλεγγύη και να μην μένουν μόνο στο επίπεδο της οικονομικής ενίσχυσης.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που στηρίζονται αποκλειστικά σε δωρεές ιδιωτών και όχι σε χρηματοδοτήσεις, βρίσκονται στη Χίο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου συνεισφέρουν με τους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές στο νοσοκομείο, με παροχή σε κουβέρτες και σκηνές στην ΒΙΑΛ και σε είδη υγιεινής.
Επίσης πέρα από το πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται από τα τέλη Μαρτίου κινητή μονάδα να βρίσκεται στη ΒΙΑΛ προσφέροντας υπηρεσίες, όπως είπε η κα Αλμπανίδη, για τη σεξουαλική αναπαραγωγική υγεία, ψυχολογική στήριξη και παροχή ιατρικών υπηρεσιών για χρόνιες παθήσεις.