Αρχική Πολιτισμός Τέχνες «Ή Άλλη όψη της Ελπίδας», από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου (trailer)

«Ή Άλλη όψη της Ελπίδας», από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου (trailer)

110

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου πραγματοποιεί την προβολή της φιλανδικής ταινίας «Ή Άλλη όψη της Ελπίδας» σε σκηνοθεσία Άκι Καουρισμάκι στο Ομήρειο Π.Κ.Δ.Χ την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ..
Φινλανδική/Κοινωνική/2017/100’
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Παίζουν: Σάκαρι Κουοσμάνεν, Σέρβαν Χάτζι, Γιάνε Χιτιάινεν
Βραβεία: Αργυρή Άρκτος σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Ο Κάλεντ, Σύριος πρόσφυγας, καταφθάνει λαθραία κρυμμένος σε ένα πλοίο στην Φινλανδία. Ζητάει άσυλο στην χώρα αλλά όταν η αίτηση του απορρίπτεται, δραπετεύει από το κέντρο φιλοξενίας όπου κρατείται και αναζητά την τύχη του στους δρόμους της φινλανδικής πρωτεύουσας αντιμετωπίζοντας το ρατσισμό.
Ο Βίκστρομ, πωλητής ανδρικών πουκαμίσων, εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και τη δουλειά του. Ύστερα από ένα κερδοφόρο παιχνίδι πόκερ, πραγματοποιεί το όνειρο του. Αγοράζει ένα εστιατόριο και προσλαμβάνει τον Κάλεντ, έτσι οι δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους, συναντιούνται και οι ζωές τους αλλάζουν για πάντα.

Έξι χρόνια μετά το Λιμάνι της Χάβρης, ο Καουρισμάκι ρίχνει άγκυρα στο λιμάνι του Ελσίνκι και αγγίζει το θέμα του προσφυγικού με ένα μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο μέσα από την ιδιαίτερη μινιμαλιστική ματιά του. Οι δύο ήρωες είναι απόκληροι της ίδιας κοινωνίας, ο μεν ζει παράνομα στη χώρα, ο δε εγκαταλείπει την τακτοποιημένη ζωή του και παρεκκλίνει για να ζήσει αντισυμβατικά, αγοράζοντας ένα παρακμιακό εστιατόριο.
Η άλλη όψη της ελπίδας λοιπόν βρίσκεται στη σχέση αλληλεγγύης που διαμορφώνεται ανάμεσα στους δύο άντρες που νοιώθουν και είναι το ίδιο ξένοι και ανεπιθύμητοι σε μια χώρα που τους θέλει διαφορετικούς από ότι είναι.
Μία από τις καλύτερες ταινίες του Φινλανδού δημιουργού, ο οποίος πάντα πιστός στο ύφος του, εκπέμπει ανθρωπιά αλλά και αισιοδοξία στο έργο του.