Αρχική Απόψεις Aρθρα Η Αυτοδιοίκηση είναι θέμα των πολιτών, της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

Η Αυτοδιοίκηση είναι θέμα των πολιτών, της Ευαγγελίας Μανιτσούδη

68

Την Παρασκευή 30-11-2018 παρουσιάσθηκε ταυτόχρονα σε όλο το Βόρειο Αιγαίο η πρωτοβουλία για την συγκρότηση της Περιφερειακής Παράταξης του ευρύτερου Προοδευτικού-Δημοκρατικού χώρου.
Πρωτοβουλία που συντονίζεται από τρεις περιφερειακούς συμβούλους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους,αλλά με κοινό όραμα για το Βόρειο Αιγαίο. Πρωτοβουλία ζυμωμένη μέσα από την κοινή πορεία τους, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
Αποτελεί αναμφίβολα μια πρωτόγνωρη διαδικασία αν αναλογιστούμε ότι μέχρι πρότινος συνηθίσαμε να μαθαίνουμε πρώτα τον επικεφαλής και κατόπιν τα υπόλοιπα. Μια διαδικασία από τα κάτω που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει πολίτες με κοινό όραμα για το Βόρειο Αιγαίο. Μια διαδικασία που στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας και μαζί με αυτήν να συνδιαμορφωθεί το πρόγραμμα και το πλάνο για το Βόρειο Αιγαίο της Επόμενης δεκαετίας.
Το Βόρειο Αιγαίο, δεν έχει αναπτυχθεί και έχει παραμεληθεί και ειδικότερα σε σχέση με το Νότιο Αιγαίο από λάθος πολιτικές επιλογές,αυτοδιοικητικών χωρίς πρόγραμμα και διάθεση συνεργασίας, κολλημένους σε αρχηγικά μοντέλα του παρελθόντος.
Η απλή αναλογική μας προσφέρει την ευκαιρία για προγραμματικές συγκλίσεις ,συνεργασίες και συνθέσεις.Φέρνει κοντά πολίτες,συλλογικότητες,παρατάξεις που έχουν ένα κοινό στόχο «Πως θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα η ουσία είναι ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν φωνή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που έχουν βαρεθεί την μιζέρια των αρχηγών και τις παλαιομοδίτικες λογικές.
Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ανάγκη οι κοινωνίες και πρέπει να ενθαρρύνεται η συνέχεια τους.
Κάτι ανάλογο θα βοηθήσει και τον Α Βαθμό Αυτοδιοίκησης που νοσεί και άφησε τα νησιά μας έρμαιο των δημαρχοκεντρικών μοντέλων του παρελθόντος που βόλευαν και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ειλικρινείς και δίκαιους ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά, που δεν υποκρίνονται, που προκρίνουν το εμείς και όχι το εγώ,που είναι απέναντι στην διαφθορά και την διαπλοκή και υψώνουν τείχη στην ακροδεξιά,το ρατσισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.
Είναι πλέον ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και οι πολίτες να διαισθανθούν την δύναμη τους και να μην αφήνουν την τύχη τους σε προβεβλημένες δήθεν αυθεντίες.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός
Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου