Αρχική Απόψεις Aρθρα Η φυγάδευση εικόνων από Κουρούνια στη Σφαγή της Χίου, γράφει η Ευγ....

Η φυγάδευση εικόνων από Κουρούνια στη Σφαγή της Χίου, γράφει η Ευγ. Ασλανίδη

193
«Τον χρυσό τρίποδα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας αποτελούν ο απαγχονισμός του Πατριάρχη, η Έξοδος του Μεσολογγίου και οι Σφαγές της Χίου». Ο Δρ Κωνσταντίνος Ε. Φραγκομίχαλος, επικαλούμενος μαρτυρίες ιστορικών, το ανέφερε πριν λίγα χρόνια, σε επετειακή εκδήλωση της Σφαγής στο Κάβο Μελανιός, εδώ όπου συντελέστηκε η κορύφωση του δράματος.
Του χρόνου (2022) συμπληρώνονται 200 χρόνια, από τη Σφαγή της Χίου και η Χίος ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο, με εκδηλώσεις, αντάξιες, πιστεύουμε, της τραγωδίας που αφάνισε το νησί, αλλά και πυροδότησε το φιλειρηνικό ρεύμα της Ευρώπης.

Για τη διδαχή και το χρέος
Να ενταχθεί στις εκδηλώσεις μνήμης
για τα 200 χρόνια
από τη Σφαγή της Χίου,
η φυγάδευση των εικόνων
από τα Κουρούνια
γράφει η Ευγενία Ασλανίδη

ΑΥΛΟΓΥΡΟΣ, ΚΟΥΡΟΥΝΙΑ- ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΩΝ- ΕΓΡΗΓΟΡΙΑΝΩΝ ΧΙΟΥ_ ΔΕΛΤΙΟ_ΤΥΠΟΥ_24-06-2021

Σημαντικό κεφάλαιο του δράματος, με πανανθρώπινους συμβολισμούς, αποτελεί και η φυγάδευση έξη Εικόνων από την εκκλησία των Κουρουνιών, προκειμένου να προστατευτούν από τη βεβήλωση. Ας μου επιτραπεί εδώ να πω, ότι όποιος γνωρίζει του Κουρουνιώτες, δεν εκπλήσσεται για την αυταπάρνησή με την οποία προστάτευσαν τα θεία. Ούτε και με την αθόρυβη προσπάθεια, να εντοπίσουν τα ιερά κειμήλια των προγόνων τους, από τη στιγμή (2014) που ο συντοπίτης μας συγγραφέας-ερευνητής Γιάννης Μιχαλάκης, ανακάλυψε σχετικές μαρτυρίες στη Βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗΣ».
Τα εντόπισαν στο Ναύπλιο και ακολούθως συγκροτήθηκε επιτροπή για να αποδείξει το αυταπόδεικτο. Ότι οι εικόνες που είδαν στην εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Ναύπλιο, είναι εκείνες που φυγαδεύτηκαν από το χωριό μας κατά την περίοδο της σφαγής της Χίου. Κι εδώ αρχίζει μια άρνηση από μέρους της Εκκλησίας του Ναυπλίου, να δεχτεί έστω να συνομιλήσει με την Επιτροπή, η οποία αντί να «τρέξει στα κανάλια», όπως κάνουν όλοι σήμερα, προσπαθεί με τον «σταυρό στο χέρι» να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο, όπως αποδεικνύεται, έργο.

Θα έλεγα πως πρέπει να χρωστούμε χάρη σε εκείνους που ανέβασαν το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «ανάγκασαν» τον σύλλογο Κουρουνιωτών – Εγρηγοριανών Αττικής, να προβάλει τον αγώνα του, που είναι διττός:
Να αποδείξει ότι οι εικόνες αυτές, είναι εκείνες που φυγαδευτήκαν από το χωριό μας, καθώς οι ενδείξεις όσο ισχυρές και να είναι, που είναι, δεν επαρκούν αν δεν υπάρχει καλή προαίρεση. Και να μεταφερθεί στο νησί μας, μία εκ των ιερών εικόνων (η Αγία Ματρώνα που έζησε μαρτύρησε στη Χίο), στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την σφαγή της Χίου.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή, αυτό το αίτημα προβάλλεται «για λόγους θρησκευτικούς, ιστορικούς και εθνικούς, αλλά και ως ελάχιστο μνημόσυνο σ’ εκείνους που φρόντισαν πρώτα να διαφυλάξουν τα όσια και τα ιερά τους και μετά τις ζωές τους!
Μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι δυνατόν να την φέρει σε πέρας ένας ταπεινός (κυριολεκτώ) σύλλογος, Χρειάζεται την παρέμβαση της Εκκλησίας και της Πολιτείας, ήτοι της Μητρόπολης, της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου.
Παραπέμποντας στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΓΑΔΕΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, αλλά και στα τεύχη του «Αυλόγυρου», όπου αναφέρεται το σχετικό χρονικό, σας ενημερώνω ότι ο «Αυλόγυρος» ,περιοδική τρίμηνη έκδοση, κυκλοφορεί εδώ και 26 χρόνια περίπου ανελλιπώς, καλύπτει τα τοπικά του χωριού μας και των περιχώρων της Αμανής και οτιδήποτε έχει επίδραση περιοχή μας. Διανέμεται δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕφημερίδα των Συντακτών, ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες που έφτασαν στα Νένητα και χάθηκαν
Επόμενο άρθροΔείτε τους πίνακες της Ελληνικής Επανάστασης αλλιώς, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας “Η Κυδιάντα”