Αρχική Απόψεις Aρθρα Η μαγική αναλογία για να είναι ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, από τη Μ....

Η μαγική αναλογία για να είναι ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, από τη Μ. Μαγγανάρη

251

Είτε η αφορμή είναι η έλλειψη σεξ, είτε τα άπλυτα ή η διαχείριση χρημάτων, οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες μέσα σε έναν γάμο.

Για να κατανοήσουν την διαφορά ανάμεσα σε ένα ευτυχισμένο και σε ένα μη ευτυχισμένο ζευγάρι, οι Dr. Gottman και RobertLevenson πραγματοποίησαν μια διαχρονική μελέτη με ζευγάρια την δεκαετία του ’70. Ζήτησαν από τα ζευγάρια να επιλύσουν ένα πρόβλημα στη σχέση τους μέσα σε 15 λεπτά και τα παρατήρησαν. Αφού μελέτησαν προσεκτικά τις μαγνητοσκοπήσεις και παρακολούθησαν την πορεία των ζευγαριών αυτών για τα επόμενα εννιά χρόνια, απέκτησαν την ικανότητα να προβλέπουν ποιά ζευγάρια θα μείνουν μαζί και ποιά θα χωρίσουν και μάλιστα με επιτυχία πάνω από 90%.

Η ανακάλυψή τους ήταν απλή. Την διαφορά ανάμεσα στα ευτυχισμένα και δυστυχισμένα ζευγάρια την έκανε το ισοζύγιο σε ευχάριστες και δυσάρεστες αλληλεπιδράσεις κατά την διάρκεια της διαφωνίας. Υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη αναλογία η οποία είναι ικανή να κάνει την αγάπη να διαρκέσει.

Αυτή η «μαγική αναλογία» είναι το 5 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση κατά την διάρκεια της διαμάχης, ένας σταθερός και ευτυχισμένος γάμος έχει πέντε ή περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις.
“Όταν οι σύζυγοι συζητούν για κάτι σημαντικό,” υποστηρίζει ο Dr. Gottman, “μπορεί να διαπληκτίζονται αλλά επίσης γελάνε και αστειεύονται και υπάρχουν σημάδια στοργής γιατί έχουν ήδη χτίσει συναισθηματικούς δεσμούς.”

Στην αντίπερα όχθη, τα δυστυχισμένα ζευγάρια τείνουν να εμπλέκονται σε λιγότερες θετικές αλληλεπιδράσεις και δυσκολεύονται να αντισταθμίσουν την κλιμάκωση της αρνητικότητας. Αν η αναλογία θετικής και αρνητικής αλληλεπίδρασης κατά την διάρκεια της διαφωνίας είναι ένα προς ένα ή και λιγότερο, η σχέση δεν είναι υγιής και μπορούμε να υποθέσουμε πως το ζευγάρι αργά ή γρήγορα θα φτάσει σε διαζύγιο.
Τι θεωρείται όμως ως μια αρνητική αλληλεπίδραση;

Η αρνητική αλληλεπίδραση
Τα παραδείγματα αρνητικών αλληλεπιδράσεων αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα πρόβλεψης διαζυγίου, όπως και τα συναισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης. Ενώ ο θυμός είναι σίγουρα ένα αρνητικό συναίσθημα και μια φυσιολογική αντίδραση κατά την διάρκεια μιας διαμάχης, δεν αποτελεί απαραίτητα απειλή για τον γάμο. Στο βιβλίο του «Γιατί οι γάμοι επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν», ο Dr. Gottman εξηγεί πως «ο θυμός έχει αρνητικές επιπτώσεις μονάχα όταν εκφράζεται με επικριτική διάθεση ή περιφρονητικό ύφος.»

Οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις κατά την διάρκεια μιας διαμάχης περιλαμβάνουν το να είμαστε απαξιωτικοί απέναντι στον άλλο ή να μπαίνουμε σε θέση άμυνας. Η γλώσσα του σώματος όπως το στραβοκοίταγμα μπορεί να είναι μια έντονα αρνητική αντίδραση και είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η αρνητικότητα έχει μεγάλη συναισθηματική δύναμη, για τούτο και χρειάζονται πέντε θετικές αντιδράσεις για να εξισορροπήσουν μία και μόνο αρνητική. Οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις συμβαίνουν βέβαια και στους υγιείς γάμους αλλά σύντομα επιδιορθώνονται και υποκαθίστανται με αναγνώριση και ενσυναίσθηση.

Οι πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις
Τα ζευγάρια που ανθίζουν εμπλέκονται στις διαμάχες διαφορετικά από όσους έχουν πολλές πιθανότητες να χωρίσουν. Όχι μονάχα εκφράζονται πιο ευγενικά αλλά κάνουν και επανορθωτικές κινήσεις με απλές αλλά και πιο βαρυσήμαντες χειρονομίες ώστε να υπογραμμίσουν την θετική πλευρά της σχέσης τους.

Παρακάτω θα βρείτε έναν κατάλογο αλληλεπιδράσεων που τα δεμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν σταθερά ώστε να διατηρήσουν την θετικότητα και την εγγύτητά τους.

1. Γνήσιο ενδιαφέρον
Όταν ο/η σύντροφός σας παραπονιέται για κάτι, τον/την ακούτε με ενδιαφέρον; Είστε περίεργοι να μάθετε γιατί έχει θυμώσει τόσο πολύ; Το να δείχνουμε ενδιαφέρον περιλαμβάνει ανοιχτές ερωτήσεις, αλλά και μη λεκτική επικοινωνία όπως γνέψιμο, οπτική επαφή, επιφωνήματα όπως «μμμ» που δείχνουν πόσο σοβαρά ακούμε τον άλλο.

2. Δείξτε φροντίδα
Πόσο συχνά αγγίζετε το χέρι, δίνετε ένα ρομαντικό φιλί ή αγκαλιάζετε τον/την σύντροφό σας; Οι εκφράσεις τρυφερότητας μπορούν να βοηθήσουν τόσο κατά την διάρκεια μιας διαφωνίας αλλά και κατά την περίοδο ηρεμίας.

Κατά την διάρκεια μιας έντονης συζήτησης, οι εκφράσεις σωματικής ή λεκτικής στοργής μπορούν να μειώσουν το άγχος. Αν ενώ συγκρούεστε ο σύντροφός σας πάρει το χέρι σας στα χέρια του και σας πει «Είναι πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση για εμένα. Όμως σε αγαπώ πραγματικά και ξέρω πως θα το λύσουμε μαζί», θα αισθανθείτε σίγουρα καλύτερα γιατί αυτή η έκφραση στοργής θα μειώσει την ένταση και θα σας φέρει πιο κοντά.

3. Δείξτε ότι νοιάζεστε
Το σύνθημά μας για να διαρκέσει ένας γάμος είναι «χειρονομίες μικρές αλλά συχνές». Οι μικρές πράξεις που υποδεικνύουν πως νοιάζεστε είναι ένας ισχυρός τρόπος να ενισχύσετε το θετικό κλίμα μες στον γάμο σας.

Το να σεβαστείτε κάτι που είναι σημαντικό για τον/την σύντροφό σας, ακόμη και όταν διαφωνείτε, δείχνει πως θεωρείτε τα ενδιαφέροντά του/της ισότιμα με τα δικά σας και δείχνει στον/στην σύντροφό σας ότι τον/την νοιάζεστε. Από την άλλη, το πώς μεταχειρίζεστε ο ένας τον άλλο εκτός διαφωνίας επηρεάζει το πώς θα διαχειριστείτε τους αναπόφευκτους καυγάδες.

Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε πως ο σύντροφός σας είχε μια δύσκολη μέρα στο γραφείο και κάνετε μια στάση για να αγοράσετε δείπνο επιστρέφοντας στο σπίτι, του δείχνετε ότι τον έχετε στο νου σας. Αυτές οι μικρές χειρονομίες λειτουργούν αθροιστικά με τον καιρό και παρέχουν ένα μαξιλαράκι θετικής διάθεσης στον γάμο σας έτσι ώστε όταν μπείτε σε διαμάχη να είναι εύκολο να έχετε θετικές αλληλεπιδράσεις που θα επισκιάσουν τις αρνητικές.

4. Εκτίμηση από πρόθεση
Η εσωτερική σας στάση απέναντι στον/στην σύντροφό σας επηρεάζει το πώς τον/την μεταχειρίζεστε. Εστιάζοντας στα θετικά του γάμου σας όπως στις καλές στιγμές από το παρελθόν και στα αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά του/της, δημιουργείτε θετική ατμόσφαιρα στην σχέση.

Η αρνητική ενέργεια τείνει να εισβάλει στις σκέψεις σας, ειδικά κατά την διάρκεια ενός καυγά. Ενδέχεται ακόμη και να δυσκολευτείτε να βρείτε το παραμικρό θετικό στοιχείο στην σχέση σας εκείνη την στιγμή.

Τώρα μετατρέψτε τις σκέψεις σας σε δράση: κάθε φορά που εκφράζετε μια θετική σκέψη ή κάνετε στο σύντροφό σας λεκτικά μια φιλοφρόνηση, όσο ασήμαντη και αν μοιάζει, ενδυναμώνετε τον γάμο σας.

5. Βρείτε ευκαιρίες για συναίνεση
Όταν τα ζευγάρια τσακώνονται, εστιάζουν στα σημεία διαφωνίας χάνοντας όμως την ευκαιρία να αναδείξουν σε τι και οι δύο συμφωνούν. Όταν ψάχνετε ευκαιρίες για να έρθετε πιο κοντά, δείχνετε πως αναγνωρίζετε την οπτική του/της συντρόφου σας και ότι τον/την νοιάζεστε. Μια συμμαχία μέσα σε μια διαφωνία , όσο μικρής εμβέλειας κι αν είναι, μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που διαφωνούν τα ζευγάρια.

Δείξτε ενσυναίσθηση και ζητείστε συγγνώμη
Η ενσυναίσθηση είναι μια από τις πιο βαθιές μορφές ανθρώπινης σύνδεσης. Όταν δείχνετε ενσυναίσθηση στον/στην σύζυγό σας, δείχνετε πως καταλαβαίνετε και αισθάνεστε ό,τι αισθάνεται, ακόμη κι αν την εκφράζετε μη λεκτικά, με την έκφραση του προσώπου ή με την στάση του σώματος.

Το να πούμε εκφράσεις όπως “Μου φαίνεται λογικό να αισθάνεσαι έτσι…” θα βοηθήσουν τον/την σύντροφό σας να κατανοήσει πως είστε με το μέρος του/της. Η ενσυναίσθηση είναι μια βαθιά δεξιότητα επικοινωνίας που όλοι οι σύντροφοι μπορούν και πρέπει να βελτιώσουν και δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα ενσυναίσθησης που επιτρέπεται να εκφράσετε.

Αν πάλι ο/η σύντροφός σας έχει αναστατωθεί με τα λόγια ή τις πράξεις σας, απλώς ζητείστε του/της ταπεινά συγγνώμη. Εντοπίστε μια ανάπαυλα κατά τη διάρκεια της διαφωνίας και πείτε “Συγγνώμη που σε πλήγωσα. Λυπάμαι πραγματικά για αυτό,” και θα δημιουργήσετε μια θετική και ενσυναισθητική αλληλεπίδραση που θα ενισχύσει τον δεσμό σας.

Αποδεχτείτε την οπτική του/της συντρόφου σας
Μια προσέγγιση που βελτιώνει δραστικά το κλίμα κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας, είναι το να κατανοείτε πως και των δύο οι οπτικές είναι έγκυρες, ακόμη και όταν είναι αντικρουόμενες.

Ακόμη και αν δεν συμφωνείτε με την οπτική του/της συντρόφου σας, δείχνοντας του/της πως κατανοείτε την οπτική του/της, δείχνετε τον σεβασμό σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το επιτύχετε, είναι να συνοψίσετε την εμπειρία του/της συντρόφου σας, ακόμη κι όταν διαφωνείτε. Να θυμάστε πως η θετική στάση δεν σημαίνει πως συμφωνείτε με μια οπτική, είναι όμως ένα δείγμα σεβασμού.

Αστειευτείτε
Τα χαλαρά αστεία, οι πλακίτσες και οι ανάσες γέλιου μπορούν να μαλακώσουν τις εντάσεις ακόμη και σε έναν τρελό καυγά. Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν τα δικά τους αστεία που μοιράζονται μονάχα μεταξύ τους. Αυτό αποδεικνύει και το πόσο μοναδικός είναι και ο κάθε δεσμός ξεχωριστά.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή: να θυμάστε να βρίσκετε πάντοτε έναν τρόπο να αστειεύεστε ο οποίος να διασφαλίζει τον σεβασμό και την εκτίμηση για τον/την σύζυγό σας και ο οποίος να χρησιμεύει στο να σας φέρει πιο κοντά.

Μετρήστε την αναλογία σας
Μήπως υπάρχει ανισορροπία στη σχέση σας; Παρατηρείστε πώς αλληλεπιδράτε με τον/την σύντροφό σας. Για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση, υπάρχει η αντίστοιχη αναλογία σε θετικές; Αν όχι, αναλάβετε να δημιουργήσετε περισσότερες θετικές αλληλεπιδράσεις στην σχέση σας και προσπαθήστε να επισημάνετε εκείνες τις στιγμές έστω και σύντομης βαθιάς σύνδεσης που ήδη υπάρχουν και που δεν παρατηρούσατε ως τώρα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο για μία εβδομάδα όπου θα σημειώνετε τις θετικές αλληλεπιδράσεις μες στον γάμο σας, όσο ασήμαντες κι αν φαίνονται. Όπως αποδεικνύει η έρευνα του Dr. Gottman, όσο πιο πολλά θετικά συναισθήματα και πράξεις δημιουργήσετε, τόσο πιο ευτυχισμένος και πιο σταθερός θα είναι ο γάμος σας.

Πηγή: the Gottman Institute Συγγραφέας: Kyle Benson
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη
MSc in Person-Centred Counseling and Psychotherapy
P.E.T., T.E.T., M.B.A.
mariamanganari.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: psychologynow.gr

Διαφήμιση