Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Η Ν.Δ. ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο παροχής ασύλου

Η Ν.Δ. ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο παροχής ασύλου

62

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε το νομοσχέδιο Μηταράκη, το οποίο επιφέρει καίριο πλήγμα στη διαδικασία παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και περιλαμβάνει πολλές γκρίζες ζώνες για τις οποίες ούτε η κυβέρνηση ούτε ο αρμόδιος υπουργός έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Μετά από μία συνεδρίαση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε εκφράζοντας ξανά τη διαφωνία του (όπως έκανε και στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο) για τη διαδικασία επιστολικής ψήφου, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25) καταψήφισαν.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα τρία άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν οι 158 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 56 βουλευτές ψήφισαν «όχι» σε σύνολο 214 ψηφισάντων.
Νωρίτερα είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις βουλευτών και εκπροσώπων, ενώ δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους.

Για τις επαναπροωθήσεις
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι «δικαιώματα έχει πρωτίστως η χώρα», ενώ δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στην κριτική για τα απόρρητα κονδύλια και τους μετακλητούς, αλλά ούτε και για θέματα κράτησης και διερμηνείας.
Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης, επέλεξε να «κρυφτεί» πίσω τις ανακοινώσεις των αρχών αναφορικά με τις αποκαλύψεις τις «Εφημερίδας των Συντακτών» για παράνομες επαναπροωθήσεις σε Χίο και Σάμο.