Αρχική Green Life Διαδρομές Η Βόρεια Χίος στο “Αλάτι της Γης” στην ΕΡΤ1

Η Βόρεια Χίος στο “Αλάτι της Γης” στην ΕΡΤ1

560

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 και ώρες 13:00-15:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» συνεχίζουν το οδοιπορικό τους στη μυροβόλο Χίο, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.
Η δεύτερη εκπομπή του αφιερώματος, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, επικεντρώνεται στα «Βορειόχωρα» του νησιού. Σ’ ένα επιβλητικό τοπίο, με πλούσια παράδοση, εξαιρετική γαστρονομία και φιλόξενους ανθρώπους.
Η Βολισσός και τα Καρδάμυλα είναι τα κεντρικά σημεία αναφοράς για την παράδοση της περιοχής, ενώ “πύλη” για τα βορειόχωρα αποτελεί το Πιτυός αφού είναι ένας από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς στη Χίο, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.
Στο Πιτυός συναντάμε τραγουδιστές που μοιράζονται στην εκπομπή βυζαντινά τραγούδια, ρίμες, ψαλτοτράγουδα και αμανέδες. Παράλληλα με ένα χορευτικό γλέντι στην πλατεία του χωριού με βιωματικούς χορευτές απ’ όλα τα βορειόχωρα Βολισσό, Καρδάμυλα, Πιτυός, Βίκι, Καμπιά, Σπαρτούντα, Κηπουριές, Αφροδίσια, Ποταμιά, Κουρούνια.
Η εκπομπή κλείνει με τον Κάμπο της Χίου, στο μοναδικό “Αργέντικο”, όπου μαθητές από το «Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου», παρουσιάζουν τη δουλειά τους στα παραδοσιακά μουσικά όργανα, στα τραγούδια και στους χορούς.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιατί είναι κρίσιμη η καταδίκη της Χ.Α. ως ηθικής αυτουργού των εγκλημάτων των μελών της, γράφει ο Δ. Λαβατσής
Επόμενο άρθροΠροβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» στο Μουσείο Μαστίχας