Αρχική Νέα Τοπικά Ιατρικός Σύλλογος Χίου: με φειδώ τα αντιβιοτικά

Ιατρικός Σύλλογος Χίου: με φειδώ τα αντιβιοτικά

54

«Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Γνωρίζουμε όλοι ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων», σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου και καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν τα αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή και τα μέλη του να τηρούν αυστηρά τις κατευθυντήριες γραμμές.
Πιο συγκεκριμένα σημειώνει:
«Μάλιστα, η συνεχώς καταγραφόμενη αύξηση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται στην κατάχρηση των αντιμικροβιακών παραγόντων, ειδικότερα των παραγόντων ευρέος φάσματος. Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια η έλευση όλο και νεότερων αντιβιοτικών αντιρροπούσε το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, η ιατρική έρευνα δεν μπορεί πλέον να ανακαλύψει νέα φάρμακα στον ίδιο ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν.
Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού της χρήσης τους ύστερα και από την έκκληση που απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προς την ιατρική κοινότητα, αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών να εστιάσουν την προσοχή τους στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα
Δύο είναι οι κύριοι άξονες της παγκόσμιας προσπάθειας: Πρώτον, να μπει τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών από τους πολίτες, χωρίς ιατρική συνταγή. Δεύτερον, να μπει φραγμός στην κατάχρηση ισχυρών αντιβιοτικών μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να προστατευθούν τα ελάχιστα αποτελεσματικά αντιβιοτικά, που απομένουν διαθέσιμα για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Εκτός όμως, από την ανησυχητική ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών, η χρήση των αντιμικροβιακών είναι συνυφασμένη και με ποικίλες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ποσοστό 5-20%.

Ο Ιατρικός σύλλογος Χίου συμμετέχοντας στην προσπάθεια περιορισμού της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών καλεί τους πολίτες να μην λαμβάνουν αντιβιοτική αγωγή χωρίς συνταγή γιατρού και υπενθυμίζει στα μέλη του να τηρούν αυστηρά τις κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines). Διαφορετικά το πρόβλημα των πανανθεκτικών μικροβίων θα χειροτερεύει συνεχώς και η «Εποχή του Τέλους των Αντιβιοτικών» θα γίνει ένας πραγματικός Εφιάλτης».