Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Ημερίδα για τα θαλάσσια απορρίμματα μέσα από το πρόγραμμα «MELTEMI»

Ημερίδα για τα θαλάσσια απορρίμματα μέσα από το πρόγραμμα «MELTEMI»

89

Ολοκληρώνονται Κυριακή πρωί, 14/10, οι εργασίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας της Χίου σχετικά με τα θαλάσσια απορρίμματα, στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου έργου “MELTEMI”.

Πιο συγκεκριμένα, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εταίροι του προγράμματος MELTEMI, πραγματοποιούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 π.μ. ενημερωτική εκδήλωση της δράσης “Blue – Café” στο Καφέ «Πυξίδα», όπου επιστήμονες και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών θεμάτων θα παρουσιάσουν τρόπους μείωσης των απορριμμάτων στις θάλασσες καθώς και μέσα μεγαλύτερης εξοικείωσης τον πολιτών με την ανακύκλωση.

Έχουν προηγηθεί το διήμερο 11 και 12 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, ενημερώσεις και εκπαίδευση μαθητών από το Γυμνάσιο Καρδαμύλων και το Γυμνάσιο Βροντάδου.
Συγκεκριμένα έγιναν επισκέψεις των μαθητών στις παραλίες Λιθί και Κώμη, την Πέμπτη 11/10 και Παρασκευή 12/10 αντίστοιχα, όπου αφού ενημερώθηκαν σε επιτόπια βάση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα, συνέδραμαν στην αποτίμηση των απορριμμάτων στις συγκεκριμένες παραλίες.

Μετά το πέρας των επισκέψεων του MELTEMI@School στις παραλίες, έχει προγραμματιστεί η Ημερίδα της Κυριακής όπου σκοπός των διοργανωτών είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου στο πλευρό της πρώτης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλε ποτέ ελληνική περιοχή στη λήψη μέτρων για τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.


Λίγα λόγια για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «MELTEMI»
Το έργο χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και ανήκει στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ‘Interreg Balkan-Mediterranean.’
Στο MELTEMI, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, συμμετέχουν οκτώ εταίροι από τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, και την Κύπρο. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.
Το έργο MELTEMI έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προστασία των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Προς αυτήν την κατεύθυνση και μέσω των δράσεων του έργου, στόχος είναι να συνταχθεί όλη η κοινωνία της Χίου, ώστε τα θαλάσσια απορρίμματα να αποτελέσουν παρελθόν.