Αρχική Πολιτισμός Εκδηλώσεις Ηρωϊκές νήσοι τα Ψαρά και η Κάσος για την προσφορά τους στην...

Ηρωϊκές νήσοι τα Ψαρά και η Κάσος για την προσφορά τους στην Ελληνική Επανάσταση

422

Στην ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου ως Ηρωικές νήσοι, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η Βουλή.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας τους για την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου ως «Ηρωικές νήσοι» και μετά από τις σχετικές Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο νησιωτικών Δήμων, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση και του παρουσίασαν την πρόταση τους για νομοθετική ρύθμιση που θα εκπληρώσει ένα χρέος μνήμης και τιμής της Πολιτείας για το ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσαν η Κάσος και τα Ψαρά στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία.
Ο Υπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε την πρόταση και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από τους δύο βουλευτές σύντομα στη Βουλή.


Για τη θετική αυτή εξέλιξη, οι Α. Μιχαηλίδης και Δ. Γάκης δήλωσαν:
«Η υπεράσπιση της μνήμης συνανθρώπων μας που εξοντώθηκαν σε Ολοκαυτώματα είναι αξία πανανθρώπινη.
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι τεράστιες ανθρωπιστικές καταστροφές που συνέβησαν στα επαναστατημένα νησιά των Ψαρών και της Κάσου από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο τον Ιούνιο του 1824 είναι σημαντικά κομμάτια της ιστορικής μας κληρονομιάς και πρέπει να παραμείνουν χαραγμένα στη συλλογική μας μνήμη ως κορυφαία παραδείγματα αντίστασης σε κάθε είδους υποτέλεια αλλά και της δύναμης ενός λαού που υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία με φρόνηση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα.
Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που η πρωτοβουλία μας αυτή που εκφράζει τη γνώμη του λαού των νησιών, ώστε να χαρακτηριστούν η Κάσος και τα Ψαρά ως ‘Ηρωικές Νήσοι’ λόγω της μεγάλης προσφοράς τους κατά την Ελληνική Επανάσταση, βρήκε θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση.».

Ολοκαύτωμα Κάσου και Ψαρών
Τα δύο νησιά είχαν κοινή μοίρα στην επανάσταση του 1821. Συγκεκριμένα στις 27 Μαΐου 1824 ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στο νησί με 45 πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό του Χουσεΐν Μπέη. Έκαναν απόβαση σε απόκρημνο μέρος και κυρίευσαν το νησί. Στις 30 Μαΐου (ν. ημερολ.) ακολούθησε καταστροφή του νησιού, φόνος των νησιωτών, αιχμαλωσία των γυναικών και των παιδιών. Όσοι μπόρεσαν κατέφυγαν στο βουνό, ενώ άλλοι προσκύνησαν. Ο στόλος του εχθρού μετά την καταστροφή του νησιού αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια.
Τα Ψαρά επλήγησαν από τον τουρκικό στόλο,υπό τον Χοσρέφ Πασά, που το πρωί της 20ης Ιουνίου απέπλευσε από το Σίγρι Μυτιλήνης. Απετελείτο από 176 πλοία (πολεμικά και φορτηγά) και 12 χιλιάδες άνδρες (τούρκους και τουρκαλβανούς). Η τουρκική αρμάδα έφθασε στον αβαθή ορμίσκο Κάναλος, στη βορειοδυτική πλευρά των Ψαρών το απόγευμα της ίδιας μέρας. Έπειτα από ισχυρό κανιοβολισμό, οι Τούρκοι πέτυχαν την απόβαση των αγημάτων τους και με τους μαχητές των Ψαρών να περιορίζουν τον αγώνα τους στην άμυνα του νησιού.
Οι κάτοικοι του νησιού ανέρχονταν τότε σε 30.000, οι 7.000 ντόπιοι και οι υπόλοιποι πρόσφυγες από τη Χίο και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Το υπερασπίζονταν 1.300 Ψαριανοί, 700 πάροικοι και 1027 μισθοφόροι από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Οι αποβιβασθέντες Τούρκοι του Χοσρέφ κατέβαλαν με σχετική ευκολία τους αμυνομένους και μέσα σε δύο μέρες είχαν καταλάβει το νησί. Επακολούθησε η φοβερή καταστροφή. Μόνη εστία αντίστασης παρέμεινε το Παλαιόκαστρο, η οχυρή θέση που δεσπόζει της Χώρας. Οι υπερασπιστές του, ανάμεσά τους και πολλά γυναικόπαιδα, αμύνθηκαν σθεναρά εναντίον 6.000 Τούρκων που τους πολιορκούσαν. Όταν η αμυντική γραμμή τους έσπασε και το φρούριο πλημμύρισε από Τούρκους, ο Αντώνιος Βρατσάνος έβαλε φωτιά στην πυριταδοποθήκη για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων. Η καταστροφή και η σφαγή που ακολούθησε υπήρξε τρομερή. Από τους 30.000 κατοίκους του νησιού, οι 18.000 θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι. Την εικόνα της καταστροφής δίνει με τον πιο παραστατικό τρόπο ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός.
(πληροφορίες : sansimera.gr, el.wikipedia.org)

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ERA-AEGEAN.GR

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπό το χέρι του Μ. Κάσση η προτομή του Περρίκου στο Δημοτικό Κήπο
Επόμενο άρθρο“Ξεκινάμε”, ανακοίνωση υποψηφιότητας Δημάρχου από τον Κ. Τριαντάφυλλο