Αρχική Νέα Τοπικά Και νέα καταδίκη με βάση τον αντιρατσιστικό για το Μ. Μερμηγκούση

Και νέα καταδίκη με βάση τον αντιρατσιστικό για το Μ. Μερμηγκούση

216

Για χτυπήματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν βαριά σωματική βλάβη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά επίθεσης, καταδικάστηκε ο Ματθαίος Μερμηγκούσης στη δίκη για την επίθεση κατά του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη, που σημειώθηκε στα γεγονότα του προσφυγικού καταυλισμού της Σούδας της 6ης Ιουνίου 2016.
Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή (20 μήνες φυλάκιση πρότεινε η Εισαγγελέας), ποινή που είναι εφέσιμη, για επικίνδυνη σωματική βλάβη με το επιβαρυντικό στοιχείο των ρατσιστικών χαρακτηριστικών τη επίθεσης με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
Αναλυτικότατη σε όλες τις πτυχές της η διήμερη ακροαματική διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου, έδωσε βάρος και σε θέματα που είχαν να κάνουν με δράση μέσα από ακραίες ιδεολογίες.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν κατάφεραν να αμβλύνουν την κατηγορία σε σωματική βλάβη και μάλιστα κατόπιν πρόκλησης από το νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη· προσπαθώντας μέσα από τους μάρτυρες να αναδείξουν τον άνθρωπο που βοηθά ακόμα τους γείτονες ακόμα και τα προσφυγόπουλα και πως λόγω του ότι το πατρικό του σπίτι γειτνιάζει με τη Σούδα και κινδύνευε από τη φωτιά στον τότε προσφυγικό καταυλισμό έπραξε –κακώς είπαν και οι ίδιοι- έτσι απέναντι στον Γιάννη Κουτσοδόντη.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τον είχε προκαλέσει ο Γιάννης Κουτσοδόντης, βρίζοντάς τον, του έριξε κλωτσιά και ότι ο ίδιος τον έσπρωξε και δεν τον χτύπησε. Ενώ απέδωσε στα μέσα, κατονομάζοντας 4 δημοσιογράφους, ότι τον είχαν στοχοποιήσει με τα δημοσιεύματά τους.

Δίκη σε 2ο βαθμό
Εν τω μεταξύ την Πέμπτη εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του κατηγορουμένου, μαζί με τον Αν. Κ. που πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για επίθεση κατά προσφύγων, με 12 μήνες και 7 μήνες αντίστοιχα με τριετή αναστολή.
Το αδίκημα είχε σημειωθεί στις 20 Απριλίου 2017 και όπως ειπώθηκε και στη σημερινή δίκη φαίνεται η πρωτόδικη ποινή να έπαιξε αποφασιστική ρόλο στο να μην είναι πλέον το άτομο που πρωτοπορεί σε όλες τις συγκεντρώσεις κατά των προσφύγων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: voreioaigaio.ert.gr