Αρχική Απόψεις Aρθρα Και νέα ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ- εκτός ΕΟΠΥΥ οι εργοθεραπευτές, του Ν....

Και νέα ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ- εκτός ΕΟΠΥΥ οι εργοθεραπευτές, του Ν. Ροδίτη

48

Σ’αυτή την χώρα πρέπει επιτέλους η κάθε κυβέρνηση να μάθει να λέει αλήθεια και να στηρίζει στην πράξη τους πιο αδύναμους… Πριν λίγες μέρες στη Βουλή έλεγαν πως προσβλήθηκαν ως αριστερή κυβέρνηση όταν τους είπε η αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν είναι εντάξει απέναντι στα ΑμεΑ…
Χωρίς να αθωώνουμε ούτε την αξ. αντιπολίτευση για την στάση που είχε γι’αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των συνανθρώπων μας όλα τα προηγούμενα χρόνια…
Αλλά τώρα προκύπτει μια νέα ταλαιπωρία εμμέσως για τους γονείς και για τα παιδιά των οποίων έχουν ανάγκη από εργοθεραπείες, αφού μένει εκτός ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, καθώς αποφάσισε τη μη συμμετοχή των μελών του στη διαδικασία πιστοποίησης θεραπευτών και θεραπευτικών χώρων ειδικής αγωγής που απαιτεί ο οργανισμός, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου.

του Νίκου Ροδίτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙ, 18/5/2019

Να σημειωθεί ότι με απόφαση του ΕΟΠΥΥ από τις 10/5/2019 η εκτέλεση και αποζημίωση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής προϋποθέτει την πιστοποίηση όλων των θεραπευτών και των θεραπευτικών χώρων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Τα μέλη του Συλλόγου θεωρούν ότι η διαδικασία που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ είναι περιττή διότι:
Ο ΠΣΕ πιστοποιεί ήδη τα μέλη του ως προς το θέμα της παροχής υπηρεσιών εργοθεραπείας, ως προς την επιστημονική τους επάρκεια και την παροχή εργοθεραπευτικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες επαγγελματικής σχέσης.
Ο ΠΣΕ ΝΠΔΔ δεν δέχεται να συμμετάσχει σε μια «πιστοποίηση» που αφορά τη διαδικασία και το δικαίωμα της αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τον ασφαλιστικό τους οργανισμό. Τα όποια στοιχεία ζητούνται έχουν δοθεί από τους συναδέλφους στον ΕΟΠΥΥ και απλά «σέρνονται» σε κοινή θέα χωρίς ποτέ να έχουν πιστοποιηθεί.
Οι εργοθεραπευτές θα συνεχίσουν να παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους προς το ευρύ κοινό, με τη διασφαλισμένη ποιότητα που εγγυάται ο ΠΣΕ ΝΠΔΔ.
Ο ΠΣΕ έχει διαμορφωμένες τις προτάσεις του, επί του θέματος της πιστοποίησης, οι οποίες διασφαλίζουν τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εργοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού όσο και τη μη αντιποίηση του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή και θα δημοσιοποιηθούν για ακόμη μια φορά. Τέλος, τα μέλη του συλλόγου καλούν το υπουργείο Υγείας σε έναν ανοικτό και καλόπιστο διάλογο, για τη λύση των σοβαρών θεμάτων της ειδικής αγωγής.