Αρχική Απόψεις Face-tweet Και όμως ξέρουμε για την ανάγκη ζωνών δασοπροστασίας…

Και όμως ξέρουμε για την ανάγκη ζωνών δασοπροστασίας…

162
Χθες 

Και να μην ξέραμε; Ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος και οι συνεργάτες του δούλεψαν.
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στο πρόγραμμα. Από το 2009-2010. Μην πάτε όμως μακριά.
Στο νησάκι μας, μια Δασική Υπηρεσία αποδεκατισμένη, με μηδενικό προϋπολογισμό και μόνιμα στο στόχαστρο αρκετές φορές άδικα.
Λοιποί εμπλεκόμενοι που δεν δίνουν διάρα για την πρόληψη. Δεν πουλάει.
Αυτό φαίνεται χρόνο με το χρόνο τόσο από την απουσία έργων διαχείρισης των δασών που απέμειναν όσο και από την προσπάθεια απαξίωσης των όποιων προσπαθειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Δεν θα το βάλουμε κάτω. Πεισμώνουμε και συνεχίζουμε. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή…

Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα συνέντευξης του κ. Ξανθόπουλου στο site, dasarxeio.com, όπου μπορείτε να τη δείτε και ολόκληρη;
Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη

– Είστε ειδικός στις δασικές πυρκαγιές. Ήταν μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία;

“Η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη, αφού έχουμε ένα μηχανισμό, όχι μόνο αυτόν τηςπυροσβεστικής, αλλά συνολικά, που για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Το όριο θραύσης του δεν αντέχει από κάποιες συνθήκες και πάνω. Σπάει.


“Μέσα στο δάσος, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προδιαγραφές με σπίτια τα οποία είναι εύφλεκτα και ανάβουν πολύ εύκολα, όπως έγινε χθες. Δεν μπορεί πίσω από κάθε σπίτι να υπάρχει ένα όχημα. Χθες κινδύνεψαν 2.000-3.000 σπίτια. Δεν μπορεί να κάθεται μπροστά από όλα αυτά τα σπίτια, ένας πυροσβέστης. Ούτε γίνεται να έχουμε εθισθεί στην άναρχη δόμηση και να κάνουμε ως πολιτεία και κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα. Ούτε γίνεται να μη φροντίζουμε τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου κατοικημένων περιοχών, την αποψίλωση από ξερά χόρτα και καύσιμη ύλη. Αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε σοβαρά και με προοπτική συνεργασίας όλων των φορέων. Ας φτιάξουμε ένα πλάνο εκκένωσης τέτοιων περιοχών, ας πούμε κάποτε με ευθύνη στον πολίτη “δεν μπορώ να σου προσφέρω 100% προστασία, αλλά σε προειδοποιώ ότι η περιοχή σου δεν είναι ασφαλής”. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια προετοιμασία. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο σας είπα νωρίτερα ότι η τραγωδία ήταν προδιαγεγραμμένη. Καμία πρόληψη…”.