Αρχική Green Life Διαδρομές Κάστρο Απολίχνων Αρμολίων- ανακατασκευή φωτισμού από την Περιφέρεια

Κάστρο Απολίχνων Αρμολίων- ανακατασκευή φωτισμού από την Περιφέρεια

277

Ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη και προβολή μνημείων της Χίου δημοπρατήθηκε την Πέμπτη, 5/9/2019, από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
Πρόκειται για την εξ’ ολοκλήρου ανακατασκευή του φωτισμού του Κάστρου Απολίχνων στην περιοχή των Αρμολίων. Με το έργο αποκαθίσταται με σύγχρονο τρόπο ο φωτισμός του μνημείου ο οποίος είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές μετά την πυρκαγιά του 2012.
Το έργο, προϋπολογισμού 50.000 € (με χρηματοδότηση από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Π.Β.Α. ) περιλαμβάνει ανάδειξη του εξωτερικού και εσωτερικού τείχους με λυχνίες χαμηλής κατανάλωσης τύπου LED και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Το κάστρο Απολίχνων, χτίστηκε το 1440 από το Γενοβέζο Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινιάνη. Αυτό πιστοποιείται από τη λατινική επιγραφή που υπήρχε στο ανώφλι πάνω από την είσοδο του κάστρου.
Η επιγραφή έχει ασβεστωθεί, διακρίνεται όμως το οικόσημο του Ιουστινιάνη.
Το κάστρο έχει σχήμα τραπεζίου. Περιλαμβάνει 62 δωμάτια και προστατεύεται από προτειχίσματα και αμυντικούς πύργους στις γωνίες.
Μπροστά από τον μεγάλο πύργο υπάρχει δεξαμενή (κινστέρνα) όπου εξασφαλίζει πόσιμο νερό από τα νερά της βροχής που συγκεντρώνονται εκεί από τις στέγες των δωματίων του κάστρου.
Το κάστρο μαζί με τις βίγλες του νησιού αποτέλεσε μέρος του αμυντικού συστήματος της Χίου, όπου η οργάνωση της άμυνας γινόταν με σήματα καπνού κατά τη διάρκεια της ημέρας και με φωτιές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
(Πηγή ιστορικών στοιχείων: www.kastra.eu )

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιαννούλης Χαλεπάς, 168 χρόνια από τη γέννησή του, του Γ. Κουτσουράδη
Επόμενο άρθρο2η Συνάντηση Εταίρων ερευνητικού έργου Mingei στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, για παραδοσιακές τέχνες