Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Καταδίκη- μήνυμα με βάση τον αντιρατσιστικό

Καταδίκη- μήνυμα με βάση τον αντιρατσιστικό

231

Με εφαρμογή για πρώτη φορά στις δικαστικές αίθουσες της Χίου του αντιρατσιστικού νόμου το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε τον Ματθαίο Μερμηγκούση, σε φυλάκιση 12 μηνών για δημόσια υποκίνηση βίας με βάση τη φυλετική διάκριση (άρθρο 1, νόμου 4285/2014).
Ποινή που μαζί με τις σωματικές βλάβες σε δύο πρόσφυγες, έφτασε τους 18 μήνες με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ΕΥΡΩ.
Με ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε και ο Αναστάσιος Κομματάς· ο δεύτερος των ακροδεξιών που συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (20 Απριλίου 2017) για απρόκλητη εξύβριση και βία (χαστούκι) σε πρόσφυγα.
Καταπέλτης η Εισαγγελέας
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, ξεκίνησε την αγόρευσή της αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο οι Χιώτες υποδέχτηκαν τις μεγάλες ροές προσφύγων – μεταναστών που έφταναν στο νησί, επισημαίνοντας ότι η ανθρωπιά εκείνη που έδειξαν έκανε διάσημη τη Χίο σε όλη την Υφήλιο.
Η ίδια επισήμανε το γεγονός ότι η καθημερινότητα του Χιώτη έχει διαταραχτεί, ωστόσο όπως συμπλήρωσε το μεταναστευτικό δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο τη Χίο και την Ελλάδα, αλλά την Ε.Ε. «Τα όποια προβλήματα δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να υποκαταστήσει τα όργανα της πολιτείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως κατέληξε, εκείνη την ημέρα, το βράδυ της Πέμπτης 20 Απριλίου 2017, δεν σημειώθηκαν επεισόδια από πρόσφυγες – μετανάστες. Κανένας αστυνομικός δεν αντιλήφθηκε καμία ένταση, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του κ. Μερμηγκούση, ο οποίος, όπως είπε η ίδια, ήταν αυτός που μαζί με άλλους κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι θα γίνουν ή γίνονται επεισόδια.
Η πληροφορία ότι αλλοδαποί έσπαγαν αυτοκίνητα, συμπλήρωσε, ήταν αναληθής, από τη στιγμή που αυτοκίνητο σπασμένο δεν βρέθηκε και κανένας δεν κατήγγειλε ότι του έσπασαν το αυτοκίνητο εκείνη την ημέρα.
Όσον αφορά, στην καταγγελία που έγινε 2 μέρες αργότερα (δηλαδή απόγευμα Σαββάτου) για σπασμένο αυτοκίνητο στην οδό Καρπασίας (στη δυτική είσοδο του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα), ο ιδιοκτήτης του ανέφερε ότι άφησε στη συγκεκριμένη οδό το Ι.Χ. του μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενώ τα σπασμένα γυαλιά βρέθηκαν στην οδό Δημοκρατίας!
Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης την ενοχή του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της αντιποίησης αρχής, αφού όπως καταγγέλθηκε παρίστανε τον Αστυνομικό, καθώς και της παράνομης βίας, που όμως δεν έγιναν δεκτές από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, Γιώργο Παντελίδη.
Για τον 2ο κατηγορούμενο Αναστάσιο Κομματά η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το χαστούκι στον 19χρονο Σύρο πρόσφυγα, αφού όπως είπε προχώρησε σε αυτή την πράξη, επειδή απλά και μόνο ο νεαρός είναι αλλοδαπός.
Μαρτυρίες από τους πρόσφυγες
Μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν οι δύο πρόσφυγες, ένας Σύριος κι ένας Ιρακινός, που κτύπησε ο Μ. Μερμηγκούσης, καθώς και ένας ακόμα Σύριος, που χαστουκίσθηκε από τον Αν. Κομματά.
Ο ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι κτυπήθηκε με πτυσσόμενο γκλομπ.
Σε ό,τι δε αφορά την κατηγορία ότι τα άτομα που τους εγκλώβισαν παρίσταναν τους αστυνομικούς, είπε χαρακτηριστικά ο ένας μάρτυρας ότι οι αστυνομικοί που έφτασαν αμέσως μετά το επεισόδιο και την επίθεση σε βάρος τους ήταν μορφωμένοι και μιλούσαν ευγενικά.
Μάλιστα η εισαγγελέας κα Σταυράτη στην αγόρευσή της χαρακτήρισε εξευτελισμό σε μέγιστο βαθμό, μελανό σημείο για τον πολιτισμό μας ότι ο καταδικασθείς και κάποια άλλα άτομα είχαν βάλει τους πέντε πρόσφυγες – μετανάστες να γονατίσουν ενώ άλλο πρόσωπο βιντεοσκοπούσε τη σκηνή.
Να σημειωθεί ότι εις βάρος του Ματθαίου Μερμηγκούση εκκρεμούν δυο ακόμα δίκες για επιθέσεις εναντίον του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή και του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη, σε περιστατικά που επίσης έχουν κοινό παρονομαστή το προσφυγικό.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Παντελίδης, κλείνοντας τη διαδικασία, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει οι αρμόδιοι να τα λαμβάνουν και ως κοινωνία πρέπει να έχουμε όρια.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: era-aegean.gr